Bécsi almatorta




Két napja, még vasárnap készült ez a kicsit másmilyen almáspite, ami még ma is krémes, lágyan citromos, egy szóval finom. A receptet Marion oldalán találtam és majdnem sikerült teljes egészében reprodukálnom. Nem kerek formában sütöttem (egy 26 cm átmérőjű tortaformára elegendő a mennyiség), a mandula elfogyott és kissé több citrom került bele, amitől a felső réteg isteni lett. íme:

A linzer tésztához:
200 g liszt
1 tk sütőpor
1 tojás
100 g cukor
125 g margarin

A töltelékhez:
6 savanykás alma
1 marék mazsola
150 g vaj
125 g cukor
1 tojás
1 egész citrom héja és leve
100 g liszt
200 g tejszín

A linzertésztához a lisztet összekevertem a sütőporral és a cukorral, hozzáadtam egy tojást majd apránként robotgéppel hozzákevertem a margarint. A végén kézzel gombóccá formáztam, majd lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtottam. Egy sütőtálat alaposan kikentem vajjal, mgszórtam zsemlemorzsával, majd beletettem a linzertésztát. Kb. 3 cm-s peremet készítettem, majd villával megböködtem a tésztát.

A töltelékhez 6 almát meghámoztam, negyedeltem, magházat kivágtam és vékony szeletekre vágva a linzer tésztára halmoztam. Megszórtam egy marék mazsolával, majd elkészítettem a felső citromos tésztát. Ehhez a vajat a cukorral és egy tojással habosra kevertem, majd belereszeltem egy citrom héját és belefacsartam a levét. Beleforgattam 200 g felvert tejszínt és 100 g lisztet, majd az almára öntöttem és elsimítottam. Ha lett volna itthon jött volna rá szeletelt mandula, de így pucéran sült 180 C-on tűpróbáig (kb. 40-45 perc).
Finom melegen, hidegen, vaníliafagyival, cukrozott tejszínnel, édesített joghurttal, mézben pirított dióval, bármilyen gyümölcsszósszal és azt hiszem csokimártással sem lehet kutya.

Hasonló alapanyagokból

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Istenien néz ki..holnap megsütöm!:-)

köszi az ötletet..muszály bevallanom,hogy sok blogot olvasok de a tiedről "lopom" a legtöbb receptet..szinte nincs olyat amit ne másoltam volna át a házi "gyűjteménybe"

Örök hála érte!!! További jó főzést!:-)

Lilahangya írta...

Nóri, köszönöm a dícsérő szavakat, jól esnek. Remélem jól sikerült és ízlett is a süti!

Névtelen írta...

szia,
az lenne a kérdésem, ha nem a 26 centis kerek formában, akkor mekkora tepsiben érdemes sütni?

Unknown írta...

Nem szoktam megjegyzéseket küldeni, de ez a recept igazán nagyon jó!
Pont olyan lett, ahogy leírtátok, meg ahogy a fényképen is mutat .
Én rászórtam a tetejére a mandulaszeletkéket, bizony, nagyon illik hozzá.
Mindenkinek őszintén ajánlom !!

Lilahangya írta...

Nagyon orulok!

Névtelen írta...

Tegnap megsütöttem, finom volt. Köszi az ötletet.

G.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya