Sült májpástétom
2 ek vöröshagyma finomra aprítva
1 tk olivaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma finomra aprítva
1/3 csésze konyak
1 csésze finomra vagdalt máj (én pulykamájjal készítettem)
5 tojás sárgája
3/4 csésze tej
1/4 csésze tejszín
1/4 csésze liszt
1 1/2 tk só
1/2 tk bors
1/4 tk frissen reszelt szerecsendió
6 ek sótlan vaj
néhány friss babérlevél
A sütőt előmelegítem 180 C-ra. Az olivaolajon üvegesre párolom a hagymát, majd hozzáadom a fokhagymát. Kb. 1 perc után hozzáöntöm a konyakot, majd kb. 2 evőkanálnyi mennyiségre szotyogtatom. Robotgéppel finomra pürésítem a májjal és tojássárgájával együtt. Hozzáadom a tejet, tejszínt, lisztet és a fűszereket, simára turmixolom. Kisebb szufléformákba adagolom, melyeket egy nagyobb, vízzel félig telt tepsibe állítok. Kb. 1 órán át sülnek a vízfürdőben. Eddigre a tetejük megszilárdul és a szokásos tűpróbát is kiállják. A végén kevés olvasztott vajjal nyakonöntöm őket és babérlevéllel dekorálom. Kb. 8 adag lesz belőle.
Májpástétommal töltött sült gomba
A töltött gomba készítése innentől kezdve ropant egyszerű és az eredmény egy újabb gyorsvacsi. Szép nagy gombákból személyenként kettőt megtisztítok, sózom, borsot őrlök rá, majd 170 C-on kb. 10 percig sütöm. A gombafejekből kiöntögetem a sülésnél keletkezett folyadékot, majd megtöltöm a villával áttört májpástétommal. Tetejére kevés újhagymát teszek és egy szelet mozarellát. Picit megsózom, borsozom és kb. 20 percig sütöm. Hagymás, olajbogyós bulgural tálalom.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése