6 db zsemle
200 g ricotta
200 g félzsíros túró
pár ek tejszín
1 tk vaníliakivonat
cukor ízlés szerint
egy citrom héja
tej a zsemlék áztatásához
A zsemléket ketté vágom, nem félbe, inkább amolyan kalapos formában, majd a belsejét kiszedem. A zsemlék alját is, kalapkáját is vaníliás tejbe mártom, majd vajjal kikent tűzálló tálba teszem őket. A töltelékhez összekeverem a ricottát és a túrót és néhány evőkanál habtejszínnel lazítom. Belereszelem egy citrom héját és kedvemre édesítem. Minden zsemle kap két nagy kanálnyi túrótölteléket, majd a tetejére még két kanálnyit a gyümölcsraguból, ami az alábbiakból készült:
1 érett vilmos körte
5 szem szilva
2 érett füge
1 maréknyi aszalt vörösáfonya
1 citromkarika
késhegynyi őrölt fahéj
1 ek barnacukor
1 tk kukoricakeményítőA gyümölcsöket a citromkarika kivételével apró kockákra vágom, kevés vízben felteszem főni, barnacukorral, fahéjjal ízesítem, majd lassan puhára főzöm őket. A keményítőt kevés lével elkeverem, majd a mártást besűrítem vele. Ebből a szószmószból kerül egy csinos adag még a túró tetejére, jó sok gyümölccsel, majd végül a zsemlék kalapkája. Előmelegített 180 C-os sütőben ropogóspirosra sütöm. Aztán némi hülés után emelem kalapom...
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése