Túrós zsemle őszi szósszal



A túróval töltött zsemle szeretetét szerintem gyárilag kaptam. A túró és a zsemle párosból persze a túró viszi a prímet. Gyerekkoromban a túró és a tejföl igen jóizű fogyasztása miatt a szüleim mindig azzal fenyegetőztek, hogy egy tehenészhez adnak férjhez. Nem így lett végül, de nem mondhatnám, hogy drasztikus változás állt volna be a túrófogyasztásomban. Kicsicsaj pedig jelesül asszisztál mindehhez. Merthogy a husin kívül a sajt a másik nagy kedvenc, úgy Gombóc Artúr módra, lyukas sajt, lyuktalan sajt, kerek vagy kenhető, mindegy csak sajt legyen. Igaz, hogy a kispocak csak a zsemlékbe töltés előtt falatozott a túrós krémből, de tette ezt igen jóízűen. Ugyancsak nagy kedvet érzett a zsemle kalapkák töltögetéséhez is, így a mai vacsit - újfent - együtt készítettük. íme a recept:

6 db zsemle
200 g ricotta
200 g félzsíros túró
pár ek tejszín
1 tk vaníliakivonat
cukor ízlés szerint
egy citrom héja
tej a zsemlék áztatásához

A zsemléket ketté vágom, nem félbe, inkább amolyan kalapos formában, majd a belsejét kiszedem. A zsemlék alját is, kalapkáját is vaníliás tejbe mártom, majd vajjal kikent tűzálló tálba teszem őket. A töltelékhez összekeverem a ricottát és a túrót és néhány evőkanál habtejszínnel lazítom. Belereszelem egy citrom héját és kedvemre édesítem. Minden zsemle kap két nagy kanálnyi túrótölteléket, majd a tetejére még két kanálnyit a gyümölcsraguból, ami az alábbiakból készült:

1 érett vilmos körte
5 szem szilva
2 érett füge
1 maréknyi aszalt vörösáfonya
1 citromkarika
késhegynyi őrölt fahéj
1 ek barnacukor
1 tk kukoricakeményítőA gyümölcsöket a citromkarika kivételével apró kockákra vágom, kevés vízben felteszem főni, barnacukorral, fahéjjal ízesítem, majd lassan puhára főzöm őket. A keményítőt kevés lével elkeverem, majd a mártást besűrítem vele. Ebből a szószmószból kerül egy csinos adag még a túró tetejére, jó sok gyümölccsel, majd végül a zsemlék kalapkája. Előmelegített 180 C-os sütőben ropogóspirosra sütöm. Aztán némi hülés után emelem kalapom...

Hasonló alapanyagokból

0 megjegyzés:

Copyright @ 2007-2009 lilahangya