Torta Di Mele Al Burro



Azaz Vajas almatorta, azt hiszem bevesszük a családi "almáriumba". Apukámék falatnyi kertjében négy-öt almafa is van, s idén mindegyik szinte roskadozik a gyönyörű almáktól. Szerencsére idén a lakók is (kukacok) és minden egyéb almabajságok is elkerülték a termést, így jó vastag almaszüret igérkezik. Előfutárként kaptunk egy láda illatos, viaszos héjú, zamatos almát. Sem nem édes, sem nem savanyú, pont ahogy szeretem. Intenzív felhasználás szükségeltetik... Azt hiszem valamennyi almadzsemet is fogok készíteni. No meg biztosan lesz majd valamilyen almás sült husi is, de elsőként süti készült az almából (mi más?). A recept valódi forrása Michele Scicolone Savoring Italy c. könyve, de én itt leltem rá. Nagyon gyorsan elkészült és eszméletlenül finom! Persze nem bírtam ki, egy kis citromlevet facsartam az almára, no meg némi fahéjat. Talán picivel több lett a vaj, így morzsolódósabb a tészta.

125 g vaj (sótlan) és még egy kevés a kikenéshez
3 nagy alma hámozva, felszeletelve
110 g liszt
fél tk sütőpor
fél tk só
250 g cukor
1 tk vaníliakivonat
2 tojás és még egy sárgája
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 tk őrölt fahéj
Egy kerek tortaformát alaposan kivajaztam. A vajat felolvasztottam, hat kanálnyit félretettem, többit a felszeletelt almával együtt egy serpenyőbe öntöttem. Az almákat puhára pároltam, kevés citromlével, fahéjjal ízesítettem. A tojásokat habosra kevertem a vajjal és a cukorral, hozzáadtam a vaníliát és a citrom héját, majd beleszitáltam a sóval, sütőporral elkevert lisztet. A végén beleforgattam a párolt almát. 180 C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem.

Hasonló alapanyagokból

0 megjegyzés:

Copyright @ 2007-2009 lilahangya