A receptet itt leltem, aztán történt némi varia.
Hozzávalók:
140 g vaj
5 tojás szétválasztva
180 g porcukor
150 g darált mák
50 g rétesliszt
30 g keményítő
1 citrom reszelt héja
1 tk citromlikőr (Fernet Citrus)
1 tk vaníliakivonat
1 tk sütőpor
fél kk só
szilvadzsem
A csokiszószhoz:
2 ek vaj
6 ek porcukor
3 ek kakaópor
0.5 dl víz
3 ek tejszín
A lisztet összekevertem a mákkal, sütőporral, sóval és a keményítővel. Egy kb. 20-22 cm átmérőjű tortaformát kivajaztam, megszórtam lisszttel, a sütőt pedig előmelegítettem 180 C-ra. A tojások fehérjét kemény habbá vertem. A vajat a cukorral habos krémmé kevertem, majd egyenként belekevertem a tojások sárgáját. Hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a vaníliakivonatot és a likőrt.
Apránként hozzákevertem a lisztes-mákos keveréket, majd a tojáshab egyharmadával fellazítottam. Végül beleforgattam a maradék tojáshabot és a tortaformába öntöttem. A sütő hőmérsékletét visszavettem 170 C-ra és tűpróbáig (kb. 40 perc lehetett) sütöttem. Mikor elkészült rácsra borítottam és hagytam teljesen kihülni.
A porcukorból, kakaóporból és vízből szirupot főztem, majd hozzáadtam a vajat és a tejszínt. A tortalapot harmadoltam, majd a rétegeket megkentem saját készítésű szilvadzsemmel, végül egyenletesen befedtem a tortát a csokiszósszal.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése