Sherrys dió-madártej fagyitorta



Nem a legkönnyedebb fagyink a nyáron, viszont a párosítás remek, főleg malaga mazsolával és sherryvel kiegészítve. Babapiskótát beleágyazva pedig egy tökéletes desszert.

Malaga szőlős-sherrys diófagyihoz:
20 dkg dió
0.5 l tej
2 dl tejszín
6 ek cukor
2 ek malaga mazsola
2 ek édes sherry (nálam Gonzalez Byass Solera 1847)

A diót finomra daráltam, majd a cukorral együtt felfőztem fél liter tejben. Lehűtöttem, majd hozzákevertem 2 dl tejszínt, 2 ek megmosott malaga mazsolát, végül a sherryt. A mazsolát most nem áztattam alkoholba, de némi alkoholos duzzadás azt hiszem nem ártott volna neki. De a fagyiban így is szépen megduzzadt és talán így egy fokkal gyerekbarátabb. A többit a fagyigépre bíztam.

Madártej fagyihoz:
1 l tej
5 tojás sárgája
1 ek kukoricaliszt
8 ek cukor
1 vaníliarúd

A tojássárgáját fehéredésig kevertem a cukorral. Hozzáadtam a kukoricalisztet és ezzel is simára kevertem. A tejbe belekapartam a rúd vanília magjait, de beletettem a félbevágott vaníliarudat is és felforraltam. A forró vaníliás tejből két merőkanálnyit a tojásmasszához adtam, simára kevertem, amjd az egészet visszaöntöttem a tejbe és mérsékelt lángon közepesen sűrű krémmé főztem. Kihűtöttem, majd fagyigépben fagyasztottam.A tortához:
1 csomag babapiskóta
2-3 tk holland kakaópor

Egy szögletes kenyérformát (de lehet kerek forma is) kibéleltem folpackkal. Előkészítettem még egy csomag babapiskótát és némi cukrozatlan holland kakaóport és már csak a rétegezés maradt hátra. Alulra a madártej fagyi fele került, rá átlósan lerakosgatva babapiskóta, amit megszitáltam kakaóporral, majd a diófagyi felével fedtem. Ekkor újabb réteg babapiskóta jött, kakaó szitálás rá a diófagyi másik fele, amit a madártej fagyi másik felével fedtem.
Letakarva irány a fagyasztó. Legalább fél napot fagyasztani kell még. Ez idő alatt a babapiskóta is finoman megpuhul. Fogyasztás előtt a formát melegvízbe tettem pár percre. így a fagyitorta szépen kicsusszant a formából, a fólia is szépen leszedhető róla. Szeleteltem és némi kakaóporral és dióval díszítve tálaltam.

Hasonló alapanyagokból

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

hűűűűű a mindenségit!!!! sajna édes sherrym most nincs. működne ez tokaji aszúval is?

Lilahangya írta...

Nem hiszem, hogy elrontaná :-)

Janka írta...

szia, honann van az a sherry? mindenhol ilyet keresek? kérlek írd meg e-mailben a benedekjanka@gmail.com címre. köszönöm!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya