Saláta, saláta - 2.



Nektarinsaláta chilis joghurtgolyókkal
A számos saláta közül az én kedvencem ez a nektarinsaláta lett. Az alapsaláta (nektarin, hagyma, só, bors, olaj) alapjában véve is remek, jól illik grillezett húsok, nyársak mellé, de ezekkel az igazán pikáns joghurt labdácskákkal kiegészítve egyszerűen tökéletes.

Hozzávalók 2 fő részére:
6 szem érett nektarin
2 pici fej lilahagyma
friss petrezselyem
só, bors
olivaolaj

A joghurtgolyókhoz:
fél liter natúr joghurt
2 ek metélt snidling
ízlés szerint friss vagy őrölt chili


A nektarint nem túl vastag cikkelyekre vágtam. A lilahagymákat felszeleteltem, majd a nektarinra szórtam. Sóztam, borsoztam, majd meglocsoltam extra szűz olivaolajjal.
A joghurtgolyókhoz (az ötletet itt láttam) a joghurtot fűszerekkel kevertem, én snidlinget, chiliőrleményt és sót használtam, majd egy texilpelenkába öntve és fellógatva egy éjszakán át csepegtettem. Másnapra fantasztikusan krémes ám jól formázható masszát kaptam, amiből vizes kézzel apró golyókat készítettem. Ezeket a saláta tetejére tettem, végül megszórtam egy kevés friss petrezselyemmel.


Escalivada

Pepita Aris Spansih food and cooking című könyvében találtam ezt a finom, grillezett zöldségekből készült katalán salátát. A könyvbeli receptben édeskömény is szerepelt, de ezt a zöldségfélét elég ritkán esszük, gondoltam hát kihagyom. Persze, gyorsan körbenéztem a neten milyen variációk fordulnak még elő, végül egy ausztrál oldalon találtam meg a számomra legszimpatikusabb verziót. A hangsúlyt az itthon levő alapanyagok alapján kicsit a paprika irányába toltam el, s ha már volt itthon három féle színű paprika, igazán szép, színes saláta készült belőlük. Marinádként a hagyományos balzsamecet, olivaolaj, mustár trió szolgált, némi kiegészítéssel.

Hozzávalók 2 főre:
2 piros húsú és 1-1 sárga és zöld húsú kaliforniai paprika
1 köz padlizsán
1 csokor mogyoróhagyma
1 csokor petrezselyem
olivaolaj

A salátaöntethez:
1/3 csésze extra szűz olivaolaj
1 ek sherry balzsamecet
1 tk dijoni mustár
1 kisebb fokhagymagerezd finomra zúzva

1 csokor petrezselyem

A paprikákat kimagoztam, félbe vágtam és mindkét oldalukat megkentem olivaolajjal, majd irány a grill (én most a sütőben 300 C-on), addig, míg a paprika héja fel nem hólyagosodik. Ekkor egy zárható tetejű dobozba (üvegbe, zacskóba, stb) tettem és tíz percig pihentettem. Ezzel párhuzamosan egy másik sütőtálban grilleztem a felezett-negyedelt hagymákat és nagyobb csíkokra vágott padlizsánt. Míg a zöldségek sültek, elkészítettem a salátaöntetet. Selymesre kevertem az olajat, a mustárral és a balzsamecettel, végül hozzáadtam a zúzott fokhagymagerezdet, egy kevés sót és az összemetélt petrezselyem nagy részét.
A paprikákról lehúzogattam a héját, amjd nagyobb darabokra vágtam. Összekevertem a többi zöldséggel, végül lazán összforgattam az öntettel és megszórtam a maradék petrezselyemmel.



Hasonló alapanyagokból

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kipróbáltam a grillezett zöldséges salátát az elérhető alapanyagokból (sima paprika, sima mustár, borecet), így is finom lett, a maradékot pedig tésztára tettem, az is nyerő.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya