Az első - Spárga mousse



Azt hiszem ideje újra lendületbe jönni, mindenkinek boldog új évet kívánni, fakanalat és billentyűzetet ragadni. A karácsony családozásokkal telt erre-arra, eszem-iszom, meg megint csak eszem-eszem és még mindig eszem-eszem kísérte. A végére csak a kefír volt az egyetlen gyógyszer a gyomor számára, még akkor is, ha mindenféle szemet és normális esetben gyomrot kényeztető falat is került a tányérra.
Pedig jó falatban volt részünk bőven, egyet-egyet a karácsonyi finomságokból bemutatnék, amúgy a teljesség igénye nélkül. Az első, TS választása a 24-i hármasban elköltött vacsoránk előétele. Spárga mousse.
Kicsit kételkedve fogadtam az ötletet. Pláne azok után, hogy előtte nem sokkal egy konzerv fehér spárga nem aratott valami nagy sikert, különösen TS-nél nem. De ez a kombináció, abszolút nem tolakodó ízek, könnyű hab, finom szín mindkettőnket levett a lábáról. Ajnánál ezúttal nem nyert, de Kicsicsaj mostanság újra ízlibikókán ül, ami egyik nap ízlik, az a másik nap szóba sem jöhet. Szóval ajánlom mindenkinek, különösen a bátyámnak, aki pedig kifejezetten fehérspárga rajongó lett az utóbbi pár évben. A recept az andalúziából hazahozott egyik tapasos könyvünkből származik és TS készítette el.

Hozzávalók:
200g fehérspárga (konzerv)
1 közepes fej vöröshagyma
250 ml tejszín
4 tojás
1 ek vaj
só, bors


A hagymát finomra vágjuk, majd a vajon üvegesre pároljuk. Ha elkészült hozzáadjuk a feldarabolt spárgát és a levének egy részét (kb. harmadát). Pár percig főzzük, majd botmixerrel még forrón pürésítük. A tojásokat felhabosítjuk, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a spárgapürét. Alapos keverés után egy kisméretű szögletes üvegedénybe öntjük. Sütőben, vízfürdőben addig sütjük, míg a mousse meg nem szilárdul és a teteje szép piros nem lesz. Teljesen kihűtjük, majd óvatosan tálra borítjuk. Majonézzel, olajbogyóval tálaljuk. Mi még frissen sült grissinit és szárított sonkát ettünk hozzá.

Egy éve készült:
Marcipán szemifreddo
Cukorborsós, joghurtos csirke

Hasonló alapanyagokból

0 megjegyzés:

Copyright @ 2007-2009 lilahangya