Otello - lime dzsem



Tavaly volt az első év azt hiszem, hogy dzsemet, lekvárt főztem S.K. Epret, meggyet és sárgabarackot. Nem sokat, kettőnknek, illetve hármunknak nem kell sok. Idén sajnos lemaradtam az eperszezonról (amit annyira azért nem bántunk, hiszen épp Andalúziát jártuk be), sárgabarackot pedig talán csak már Anyukám spájzának polcán láttam, lekvár formájában. Azért született egy-két finomság, cseresznye - narancs dzsem, ringló - ribizlivel, meggy- őszibarack és szilva dzsem, eddig, no meg a birsalmasajt is most szikkad. Valamikor mostanság futottam bele a neten kékszőlő dzsembe. A hétvégén a piacon találtunk Otello szőlőt, gondoltam itt a kíváló alkalom. Mindössze 1 kg szőlőből készült, három 1.5 dl-s üvegecske lett tele, meg egy tálka félig, kóstolóba (mert ugye valahogy mindig marad Nálatok is egy kicsi adag, amiért kár összekenni egy üveget). A receptet viszont a főzés előtt már nem leltem meg, így maradva annál, hogy kékszőlő, a saját fantáziámra bíztam magam és a szőlőt zöldcitrommal házasítottam. Fincsi lett, az egyetlen baki, hogy nem paszíroztam, így egy ideig szedegettem a magvacskákat, aztán feladtam. A szőlőt hozzáadott folyadék nélkül puhára főztem, majd hozzáadtam a cukrot. Kb. 2 óra szotyogás után ment hozzá a lime. Az egészet jó sűrűre főztem, nagyon finom zselés lett.

1 kg Otello szőlő, bogyózva (ajánlottan kimagozva)
40 dkg barnacukor
1 lime leve, húsa

Hasonló alapanyagokból

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó ötlet! Idáig tartalékon volt a befőzőmániám, mert még 2004-es szilvalekvár is áll a spájzban, de most ihletetet kaptam!

Fűszeres Eszter írta...

Ez vaóban remek! És ettől több tényleg nem kell, egyetértek azzal, hogy ez egy családnak való mennyiség, nem a 20-30 db literes üveg.

Névtelen írta...

Én évek óta nem fözök dzsemet, mert még 2003-as eper is van a pincében... Pedig nem hektószámra fözöm, csak valahogy nem akart elfogyni, föleg, hogy az anyukáink is ellátnak minket mindenféle különlegességgel. Idén megtörtem a nem-befözést, múlt héten elmentünk késöi málnát szedni és jó 3 kg-ból föztem dzsemet. Én szégyenszemre befözöcukrot használok, 3:1-et, ezzel nem kell sokáig fözni. Isteni lett!

Lilahangya írta...

Partizánorsi, én megjártam már kétszer is a befőzővel. Nyilván én voltam a ludas, nem kevertem el nagyon alaposan... Mivel hogy gumimacik lettek benne, addig még OK, amíg csak én vagí mi találunk, de sajna sikerült ajándékba is vinnem egyszer egy adag eperköntösbe bújtatott gumimacit... Egyébként meg az én mamám is próbál bennünket lekvárdömpingelni, ezért kísérletezem csak egy-egy üveggel és érdekesebb alapanyagokkal, kombinációkkal.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya