Birsalmás panna cotta pirított mandulával



Nekem igen megtetszett a panna cotta, lassan úgy is mint kiindulási pont, mint desszert alapanyag. A hétvégén kaptunk egy nem kis adag birsalmát. A nagy részéből birsalmasajt készült, életem első birsalmasajtja (az igencsak munkás passzírozásnak köszönhetően valószínűleg maradunk az évenkénti egyszeri készítésnél). De azért megmentettem egy adagot desszertnek és egy adagot fagyinak is (recipe jön!). Visszatérve a panna cottára. Tudom, ez valamilyen szinten az adott étel megbecstelenítése, amikor valaki "csak úgy", mintegy idegenként nekiáll variálni vele, új ízeket ad hozzá, új textúrát alakít ki, mégis... néha jól esik ilyesmit művelni. Igazándiból arra gondolok, hogy vannak nekem is és biztosan Nektek is olyan ételek, melyek receptje szent, az íz a fejetekbe vésve kőkeményen és ahhoz nem nyúlunk (nekem egy csomó anyukám által készített alapkaja ilyen). Szóval, ha valakinek a panna cotta lenne ilyen, attól bocsánatot kérek... Mentségemre legyen mondva, hogy egy nagyon finom, nem túl édes, nem is túl birsalmás, kicsit 'almakásás' desszert készült. Már az első adag birs főzése és turmixolása során eszembe jutott, hogy ezt a masszív pektintömeget fel fogom használni sűrítőanyagként is, zselatin kiegészítőjeként-kiváltójaként is. íme a recept:

2 birsalma, megtisztítva, negyedelve,
fél l víz
3-4 szem szegfűszeg, kis darab fahéj,
negyed narancs héja
5 dl tejszín
3 dl tej
5 ek barnacukor
2 tk vaníliakivonat
2 lap zselatin

A megtisztított birsalmát a szegfűszeggel, fahéjjal és narancs héjával puhára főztem. A fűszerek eltávolítása után a puha birsalmát pépesre turmixoltam. Eközben a tejet felforraltam a cukorral és a vaníliával, hozzáönöttem a tejszínt, picit főztem, majd felolvasztottam benne a zselatint. Több nem is volt itthon, de szükség sem volt rá, az almapektin megtette hatását. Mikor langyosra hűlt habverővel óvatosan beleforgattam a birsmasszát és teljesen egyneművé kevertem. Kis tálkákba adagoltam, nyolc tálkányi lett belőle. Most majdnem 24 órát adtam nekik. Az állaga tökéletes, az íze finoman, lágyan birses és ahogy említettem a textúrája kissé darás lett. Pirított mandulával és néhány vékony szelet szilvával tálaltam. Isteni!

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Zsofi foodblogja írta...

Ez istenien hangzik!!

Lilahangya írta...

... és finom is!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya