Olajbogyóval sült burgonya római tálban sült ricottával



Ma dél körül nyakunkba vettük a várost és beettük magunkat a Nagycsarnokba (a parkolás kész tortúra, de ez más tészta). Feltölteni az ázsiai boltból a kissé megcsappant fűszerkészletet, beszerezni egy-két huncut finomságot - és nyersanyag után nézni az új vkf-hez. Ennek megfelelően a mai ebéd estebéddé tolódott, nem rohanósan, csak szép kényelmesen. így volt idő beáztatni a római tálat és kiötölni mi is legyen a római tálban sült olajbogyós, köményes burgonya mellé (forrás a Gourmet 2007. augusztusi száma).
Olajbogyóval sült burgonya római tálban

1 kg kifliburgonya, héjastól
200 g fekete olajbogyó mag nélkül
1 tk kömény
1 lime reszelt héja
1 ek friss metélt petrezselyem
só, kevés olivaolaj

A római tálat egy órára beáztattam. A krumplicskákat alaposan lesikáltam és mérettől függően hosszában feleztem vagy negyedeltem. Egy konyharuhán hagytam őket leszikkadni, majd irány a tál az egészben hagyott mag nélküli olajbogyóval együtt. Fűszerezésként kapott durvaszemű sót, köményt, egy kis reszelt limehéjat. Kevés olajjal meglocsolva lefedve irány a hideg sütő, majd 170 fokon 1 óra 20 percet sül fedő alatt, majd még 20 percet amíg kicsit megpirul.

A mellévaló pedig sült ricotta pulykamell carpaccioval250 g ricotta sajt
1-2 szál újhagyma vékony karikákra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra kockázva
fél kápia paprika apró kockákra vágva
100 g füstölt pulykamell carpaccio

A ricottához hozzákevertem a hagymákat és a parikát. Egy tűzálló tálat kibéleltem a hajszálvékony füstölt pulykamell szeletekkel. Elrendezem rajta a ricottakeveréket, majd a tetejére újabb adag pulykamellet tettem. Sütőben 20 percig sült, addigra a felső adag pulyka is szépen megpirult.

Hasonló alapanyagokból

8 megjegyzés:

Lila Füge írta...

szia hangya, elérkezett a pillanat, amikor vallomást kell tennem neked: nagyon szeretem a blogodat :)
valahogy nagyon közel áll a lelkemhez, amit csinálsz, és nem csak a lila és a gourmet magazin miatt, bár ezek is számítanak. a fotóidat is szeretem. hát ennyi lenne most a vallomásom.
üdv. füge

Névtelen írta...

Kedves Hangya, ma nyulat sütök, a caponata-t már régebben kitaláltam hozzá, de azt hiszem, épp egy ilyesmi sültburgonya még hiányzik mellőle:-) Úgyis annyi olíva kell bele, majd ebbe is teszek a rozmaring mellé !
Jó ötlet, csak a ricottát hagyom el, azt majd inkább desszert formájában.

Lilahangya írta...

Kedves Lila lelkitarsam! Igazan jol estek a dicsero szavaid, nagy orom, hogy amit fozok, fotozok, irogatok ilyen tetszest arat!

Lilahangya írta...

Mamma, gondolom azota elkeszult a finom nyuszi, hogy izlett melle az olajbogyos krumplicska?

Névtelen írta...

Ó igen, nyuszi megvolt, és mindenbe került bőven olajbogyó, szószocskába, krumplicskába is:-)
Halkan megjegyzem, hogy én is napi vendége vagyok a konyhádnak:-), ami úgy küllemében igencsak hasonlít az enyémhez...

Zsuzsa írta...

Ez a sült rikotta, látom, bejön nálad, de tényleg finom! :)
És ha már a vallomásokat ehhez a poszthoz kell kommentálni, hát én is kedvelem nagyon lilahangyát, csak a tempót bírom időnként nehezen követni. :) (no, de ez az én hibám)

Lilahangya írta...

Kedves Zsuzsa, koszonom. A tempo visszavetelen kenyszerusegbol epp dolgozom, tegnaptol ujra napi nyolc oraban munkalkodom es el fog tartani azt hiszem egy ideig, mig 'magamhoz terek'

Zsuzsa írta...

Azért remélem, marad elég energiád a blogra is! :) Főállás mellett tényleg nem lehet könnyű!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya