Női szakasz - Pulykacomb kakukkfüves májjal és mézben sült gyümölcsökkel töltve



TS után "hangyás" női szakasz következik: legyen hát édeskés és gyümölcsös. S ha már mindenki említést tesz a belsőkben rejtező finomságokhoz való viszonyáról, akkor én is elmondom az enyém: amennyire nem örültem előszőr, annyira sok minden jutott eszembe később. Viszont, ahogy előzőleg olvashattátok, valóban szűkös az igazán fogamra való "töltelékek" listája. Ugyanakkor számos "belsőség" igen közel áll a szívemhez: szeretem pl. a gombócban rejtőző szaftos, fahéjas szilvát, a szűzpecsenye kolbásztöltelékét, a savanyú csípős paprikába töltött fetasajtot. Valós belsőségekről gondolkodva, viszont eléggé meg szoktam rekedni a májnál. Csirke, pulyka, borjú, nyúl, mindegy. Múltkor szép pulykamájat kaptunk, ez lett hát alanya májológiai kísérleteimnek. Többféle étel készült, ezek közül a lassú tűzön sült májas-gyümölcsös pulykacombot találtam VKF-re érdemesnek.

íme a recept:

1 pulyka felsőcomb filé (kb. 60-70 dkg)
1 nagyobb pulykamáj fele
2 ek vaj
1 kisebb savanykás alma hámozva, darabolva
4-5 szem szilva, magozva, darabolva
néhány ág friss kakukkfű
1 ág rozmaring
2 tk méz
1 dl barackpálinka


Egy kanál vajat serpenyőben felolvasztottam, majd beledobtam pár ág kakukkfüvet. Mikor illatozni kezdett beletettem a májat és erős lángon mindkét oldalát 3 percig sütöttem. A végén leöntöttem fél deci barackpálinkával és flambíroztam. Mikor elkészült félretettem a szaftjával együtt, majd egy újabb kanálnyi vajon hirtelen megpirítottam a nagyobb kockákra vágott almát és a szilvát egy ágacska rozmaring kíséretében. Mikor pirulni kezdett hozzáadtam két teáskanálnyi mézet, karamellizáltam egy kicsit, majd a pálinka maradékával ezt is flambíroztam.
A megmosott és szárazra törölt pulykacombot megsóztam, rászedtem egy adag gyümölcsöt, tetejére a májat, majd összetekertem és fogpiszkálóval összetűztem. A maradék gyümölcsöt egy kisebb lefedhető tűzállótálba öntöttem, rátettem a pulykacombot, megsóztam, meghintettem friss kakukkfűvel, végül leöntöttem a máj, ill a gyümölcsök szaftjával. 160C-on lefedve 2.5 órán át sütöttem, majd további 30 percig pirítottam.

Hasonló alapanyagokból

5 megjegyzés:

Unknown írta...

1dl barackpálesz? ezek szerint te sem aprózod el a jót! pedig mammával már féltünk, hogy csak mi vagyunk ilyen alkoholista szakácsok ;) nagyon finoman hangzik, pont az ízlésemhez illik: alma, szilva, kakukkfű... jaj, elmúlt 2 hétben is májjal főztem, de úgy néz ki az elkövetkező 2 is belsőségekkel fog telni ;)

Lilahangya írta...

de hát elégett, s csak az íze maradt... :-)

Fehérnyúl írta...

A pálesz egy része a szakácsnő privilégiuma lett. :):):)
Megcsináltam, nagyon finom.
Kicsit módosítottam rajta, nem volt aszalt gyümölcsöm, ezért fagyasztott meggyet kapott és a hústekercset begöngyöltem még baconnal is. (Jól van na, halmoztam az élvezeteket. :):):))
Köszönöm a receptet.

Lilahangya írta...

Fehernyul, huuu de jol hangzik!

Fehérnyúl írta...

Na ugye, hogy ugye!:):):) Ha egy nyúl húsvét táján beindul. :):):)

Copyright @ 2007-2009 lilahangya