Grüss Gott!



Mondta Andrea és Sandra és kezembe nyomtak egy naaagy pohár sört és egy helyes adag Käsespätzle-t. Valahogy így ismerkedtem meg a "sajtosnokellivel" és későbbi lakótársaimmal. A volt lakótársakról már nem igazán tudok, de a Käsespätzle időről-időre felbukkanó vendég nálunk. Igazándiból készíthetném gyakrabban is, de nem szeretem a nokedliszaggatót mosogatni. Pedig ezért megéri. A receptet nekem úgy mondták, hogy nagyjából ahány tojás, annyiszor 100 g liszt kell a nokedlihez no meg tej, nem víz. Meg egy hintésnyi szerecsendió. Sok hagyma és még több sajt. A végére pedig egy forró sütő. Három főre így készítettem:

400 g liszt
4 tojás
tej
só, szerecsendió
400 g Gouda sajt reszelve
1 ek kacsazsír
1 nagy fej vöröshagyma szeletelve

1 csokor újhagyma
1 ek snidling apróra metélve

A lisztből, tojásból a tejjel egy lágy tésztát készítettem, lágyabbat, mint a hagyományos nokedlinél kellene. Sóval, szerecsendióval ízesítettem, jól átkevertem, majd sós vízben kifőztem. Eközben 1 ek zsíron üvegesre pirítottam a hagymákat. A kész nokedlit összekevertem a hagymával és a durvára reszelt sajt felével, majd a tetejét megszórtam a sajt másik felével, meghintettem snidlinggel és sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütöttem.

Hasonló alapanyagokból

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nyáron ettem Tirolban, jó volt. Most meg recept is van hozzá, csak a jó kis hegyi sajt, azt honnan szedek?:)

Névtelen írta...

Nagggyon szeretem a Spätzle-t! Sielésnél ki nem hagynám!
Egy barátunk főzött nekünk gyakran, úgy mondta, hogy több fajta sajtból a legjobb. (Ő arrafelől jött és négy fajtából készítette.) Pl. Allgäu-i emmentáli, Tilsiti, Appenzeller, érett Gouda, ilyesmi, szóval amit Cserke is hiányol, azok a jó kis alpesi sajtok!!
A hagymát pedig barnára pirítják, hogy ropogjon!

Nagyon klassz a kép, máris összefut a nyál a számban:-))

Lilahangya írta...

Mamma, a sracok a koleszban meg egy plusz nagy adag hagymat tettek a tetejere talalasnal. Fotozas kozben nezegettem en is, hogy kisse halvanyabb lett a hagyma, mint szokott, de igy jar az, aki egy 21 honaposnak es ket felnott pocaknak akar gyorsan ebedet kesziteni!

macs írta...

Ufff... hát ez mennyei lehet!

Névtelen írta...

Ha! Te még nem tudod a tutit. Még hogy mosogatni a szaggatót! Hagyd rászáradni (klikk a nikkre). Én egy mustáros spatzlet neztem ki már régebben, egyszer meg is fogom csinálni...

Lilahangya írta...

t3v, ha teljesen leamortizalodott a szaggatonk, valami hasonlo alternativa utan nezunk azt hiszem mi is es akkor indulhat a nokedli szezon :-)

Névtelen írta...

Spätzle, síelés, Mamma a számból vette ki a szót :-) Ez tipikusan a comfort food kategória.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya