Citromos süti mákszemekkel és citrommázzal



Azaz Glazed lemon poppy-seed cake, egy újabb angolszász klasszikus. Kellemesen citromos, mák inkább díszít, mint ízesít. Elkészítése pedig roppant egyszerű (a recept eredetije a Gourmet 2007. májusi számában olvasható):

1 1/4 cs liszt
1 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 nagy csipet só
1 cs olvasztott vaj
3/4 cs cukor
2 nagy tojás
2 ek mák
3/4 cs porcukor
1.5 citrom leve

Egy kerek, kb. 26 cm átmérőjű tortaformát vajjal kikentem, a sütőt 180 C-ra előmelegítettem. Egy edénybe összeszitáltam a lisztet, sütőport, sót és a reszelt citromhéjat. Egy másik edényben habosra kevertem a cukrot az olvasztott vajjal, majd egyenként belekevertem a tojást, végül hozzáadtam a citromlevet. A lisztes keveréket kis adagokban a vajas masszához kevertem, végül beleforgattam két evőkanál mákot. A torta formába öntöttem és kb. 30 percig sütöttem. Ezalatt a porcukrot simára és fényesre kevertem a citromlével. Mikor a süti megsült rácsra borítottam és bevontam a citrommázzal. Az eredeti recepthez képest én citromosabbra készítettem (tésztában is van citromlé, valamint több a reszelt citromhéj) és így sem lett túl citromos.

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

itt tévedés esete forog fenn! a recept eredetije nálam szerepel, a VKF VI. fordulóra sütöttem :)http://chilii.blogter.hu/?post_id=168841 ;)

Lilahangya írta...

Szia chilii,
igazad van, nem voltam eleg korultekinto, ill. majdnem :-) Nekem nem daralt makosom van ;-) es szerencsere kevesebb makkal (nem vagyunk makfunok), de gondoltam kiprobalom, plane hogy kellemes emlekek kotnek hozza.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya