After eight parfé



A fagyi szezonnak úgy klasszikus értelemben azt hiszem lassan vége. Ennek ellenére nálunk gyakorlatilag ugyanúgy elkészül még hetente néhány adag fagyi. A nyár kedvenceiből a grapefruit lett az abszolút befutó, de nagyon sok adag készült a szilvásból is és csoki is készül ilyen-olyan verzióban (legutóbb malagaborral és meggyel - brutálisan finom volt). A csokis mentás fagyit, desszertet nem én fogom előszőr tálalni, ezzel teljesen tisztában voltam. Talán épp ezért is döntöttem úgy, hogy nem nézek receptek után, nem gyűjtök ötleteket a mikéntre, hanem kreálok magamnak egy saját csokis-mentás meglepetést. Az adag nem lett egy teli fagyisdoboznyi és végül is fagyigépet sem látott, hanem őzgerincformában éjszakázott a fagyasztóban. Az alapötlet annyi volt csupán, hogy mentaleveleket áztattam a felforralt tejszínes tejbe, elég sokat, úgy 15-20 szép nagyobb levelet. Sajnos borsmenta nem volt itthon, így az egész parfé fodormentával készült, de legközelebb mindenképp szeretném majd borsmentával is kipróbálni.

3 dl tej
3 dl tejszín
4 ek cukor
50-60 db szép mentalevél
10 dkg étcsoki, a jobbik fajtából

A tejet, 1 dl tejszínnel és a cukorral felforraltam. Fűszerszűrőbe tettem 20 szép, egészséges mentalevelet és teljes kihűlésig áztattam a tejben. A végeredmény egy finoman mentás ízű, édeskés tej. A maradék tejszínt kemény habbá vertem . Miután teljesen kihűlt alaposan felhabosítottam összeforgattam a maradék tejszínhabbal, majd további 40 mentalevelet apró kockákra vágtam és 5 dkg forgácsolt étcsokival együtt belekevertem a felvert alapba. Egy formát kibéleltem folpackkal, beleöntöttem a parfét és fagyasztottam. Néhány friss mentalevéllel és 5 dkg csoki kevés tejszínnel összeolvasztott mártásával tálaltam. Nem lett annyira átütően mentás mint az After eight csoki, de nagyon finom. Legközelebb talán valamilyen mentasziruppal lehetne még megbolondítani, esetleg még több mentalevelet metélni bele.

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez a recept nem eléggé nem jó nem is lehet felhabosítani mivel benne van a tej...

Lilahangya írta...

pedig sikerult... de esetleg probald meg meg inkabb a tejszin iranyaba eltolni, ha gondood. vagy esetleg a tjszin nelkul melegiteni, utana a tejszint felverni kulon. a tejes alapot felig fagyasztani fagyigepben es amikor mar majdnem kesz fagyi, ovatosan beleforgatni a felvert tejszint. Most keszitewttem ugyanigy tejfagyit es jo lett!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya