A sör átlényegülése 1. - Randevú a pipivel



Grillcsirke... lerágott csont. Illetve az lesz, meg a hűlt helye, ha elfogyott. Nem is vadiúj receptekről és csodákról írnék most, amiben a grillezés legújabb módját fedeztük fel, hanem zamatokról, ízekről. Merthogy ma ismét csak szemlélődő és vendég voltam a konyhánkban (egyre jobban tetszik ez a hétvégi leosztás :-)), akinek csak egy salátát kellett összedobnia. A végeredmény pedig egy zaftos húsú, finoman ropogós héjú, pompás zamatokkal teli grillpipi volt. Még a legszárazabb csirkemell is (a kedvencem, egyébként) annyira finoman sós, friss füvektől ízes, sörtől omlós maradt, hogy álmodni sem lehet jobbat. Persze ehhez, egy jó sütő is kell és a mienk már nem előszőr bizonyította, jó választás volt. A recept Napom módra:


Grillcsirke kapros kukoricasalátával
1.1 kg bontott csirke
1 dl sör a szakácsba
4 dl sör a pipinek
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fél dl olivaolaj
1 ek kakukkfű
kakukkfüves só a csirke bedörzsölésére

300 g csemegekukorica
3 dl natúr joghurt (ne legyen savanyú)
2 dl tejföl
3 ek majonéz
pár szál újhagyma
fél marék friss kapor
só, fehérbors

A bontott csirkét megtisztította, mosta, szárazra törölte, majd házi kakukkfüves sóval (1 kis cserépnyi kakukkfű összeaprítva beköltözött egy bébikajás üvegbe, majd feltöltetett durva szemű sóval és pár hétre félretetetett, alkalmanként összerázatott) bedörzsölte. Egy fél literes dobozos sör kettős funkciót betöltve vett részt a mutatványban. A doboz tartalmát a hagymákkal, olivaolajjal, kakukkfűvel összeturmixolta. A sörözdobozt konzervnyitóval kinyitotta, a hagymás-sörös alapot visszatöltötte, majd a dobozra ültette a csirkét. 170 C-on 110 percig sütötte.
Ezalatt én elkészítettem a salátát, amihez a kukoricát (friss nyilván jobb lett volna, de mi mirelitet használtunk) megpároltam. A joghurtot és a tejfölt összekevertem kb. 3 ek majonézzel, enyhén megsóztam, 1 kk fehérborsot szórtam rá. 3 szál újhagymát felkarikáztam, fél marék friss kaprot összevágtam és az egészet összekevertem. Ha van ideje összeérni, csak jobb lesz. Frissen sült, rozsliszttel és lenmaggal készült dagasztás nélküli kenyérrel fogyasztottuk.

Hasonló alapanyagokból

3 megjegyzés:

huAnita írta...

Már másodszor készítettük el, és talán most még jobb is lett :) Köszönet a jó ötletért :)

huAnita írta...

Nézz be hozzánk légyszíves :) http://sutibolt.blogspot.com/

Lilahangya írta...

Orulok, hogy izlett, az erdem a parome - legalabb is nalunk...

Copyright @ 2007-2009 lilahangya