Meggyes rétes vaníliafagyival



A rétes jöhet, mindenféle variációban, ízben, töltelékkel, sósan, édesen , rétesformában, lepényként, csaknem mint Gombócartúrnak a csokoládé. Személy szerint kétféle hagyományos rétes van, amivel abszolút le lehet venni a lábamról, az egyik az édes túrós a másik pedig a meggyes. Anyukám nagynénje, a mi pótnagymamánk még kézzel nyújtotta a rétestésztát a nagy ebédlőasztalon, láttam nem egyszer, de eddig még egyszer sem mertem hozzákezdeni. Meg aztán gyerekkoromban voltam egyszer egy olyan lakodalomban Bogyiszlón, ahol maga a lakodalmi készülédés pontos koreográfia szerint történt, így egy külön nap jutott a rétessütésnek. Volt ott mindenféle, jutott kedvenceimből jó néhány darab. Felnőttkorom jóízű rétesei pedig jelenlegi munkahelyemhez kötődnek, ahol jeles alkalmakkor készítik az isteni diós-meggyes rétest is. A hagyományos réteseket, néha háromszögre hajtva szoktam készíteni. Részben, mert így egy réteslapból két háromszög is készül, azaz kiadósabbnak hat, részben mert így körbe-körbe mindenhová jut abból a finom ropogós rétestésztából. A meggyest viszont jó ideje másként készítem, búzadara helyett darált keksszel, ha van pici mandulával. Nagyon finom így is. A mostani adagot 6 db réteslapból készítettem, így 12 db háromszög született.

1 cs. hatlapos réteslap
fél kg mirelit meggy
2 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
1 tk vaníliakivonat
12 db háztartási keksz, vagy bármilyen más jól morzsálódó és nedvszívőképességű keksz
kenéshez olaj

A réteslapokat félbevágom, majd egyenként a lapokat a hosszabb éle mentén olajjal megkenem és újra félbehajtom. így egy hosszú csíkot kell kapnom. A csík aljára egy kanálnyi tölteléket teszek, ami az alábbi módón készül: A meggyet felolvasztom és a saját levében felfőzöm a cukorral és a fahéjjal. A végén belekeverem a finomra reszelt kekszet és hülni hagyom. Szóval ebből a töltelékkel megy egy púpos teáskanálnyi minden csík aljára, majd háromszög alakban felhajtogatom a réteslapot. A végén egy minden oldalról zárt párnácskát kell kapnom. Tetejüket megkenem olajjal. Előmelegített sütőben pirosra sütöm. Mi most vaníliafagyival ettük, aztán meg anélkül és sitty-sutty elfogyott...

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

akkor ez nem szeletelős, ha jól értem, hanem kész falatokat csinálsz? tök jó ötlet!

Lilahangya írta...

Koszi, bar nem tudom hol lattam. Azert falatoknak kicsit nagyok :-)

Copyright @ 2007-2009 lilahangya