A kompóthoz:
8 kisebb őszibarack
egy marék szeder
egy marék ribizli
fél narancs héja
fél citrom héja
2 dl malaga bor, vagy vmilyen édes bor
egy darabka fahéj
3 szem szegfűszeg
8 kanál cukor, felesben lehet nád cukor
8 dl víz
A cukorból és a vízből szirupot készítettem, majd hozzáadtam a malagabort, a citrushéjakat és a fűszereket és 30 percig lassú tűzön főztem. Hozzáadtam a gyümölcsöket és puhára főztem. Három-négy evőkanálnyit félretettem. Mikor lehült egy éjszakára a hűtőbe tettem.
A flanhoz:
Fél liter tej
6 ek cukor
1 csipet só
fél citrom héja nagyobb darabokban
2 tojás
2 tojás sárgája
A tejet a cukorral, sóval, citromlével felforralom, majd kb. egy órán át szotyogtatom. Kikeverem a tojásokat, majd a forró tejet folyamatos keverés közben hozzáadom, előtte a citromhéjat kidobom. Egy tepsibe kicsi szuflétálkákat teszek, melyek aljára egy kevés kompótlevet kanalazok. A kész keveréket szétosztom. A tepsibe annyi vizet öntök, hogy a tálkákat félig ellepje. Majd 170 C-on kb. 45 percig sütöm. A kész flanokat (közepe is szilárd, ugyanakkor az egész remegős) kiveszem a vízből, majd hülés után egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap a gyümölcskompóttal tálalom.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése