A fagyiguru oldalán olvastam ezt a receptet, s egyből magam előtt láttam a vacsinkat. Igaz, pár nappal korábban készítettem épp képviselőfánk tésztából Saint Honoré tortát Kicsicsaj szülinapjára, maradt is egy adagnyi fánkocska a fagyasztóban, de ez a sajtos változat nagyon vonzó volt. Még a húgom lakodalmára sütöttem egy adaggal valami hasonló sajtpuffancsot, gondoltam itt az ideje újrázni, de ezúttal - ellentétben Lebovitz mester véleményével - én biza megtöltöm. Mégpedig rukolával, sajttal, vagyis rukolás sajtkrémmel. Osztatlan sikert aratott. Sonkába tekert sült padlizsánt és apró sajtos gombafejeket ettünk mellé. Előételnek is remek, nagy vendégséghez is remek, klasszikus vendégcsalogató falatka.
Hozzávalók kb. 25 darab fánkhoz:
125 ml víz
40 g vaj
70 g liszt
2 nagy tojás
100 g reszelt sajt
fél tk só
chili
kb. 2tk friss metélt kakukkfű
Rukolákrémhez:
kb. 50 g rukola
1 gerezd fokhagyma
250 g cottage cheese
1 ek tejföl
1 ek grana padano
A vizet a sóval, vajjal és az őrölt chilivel felforralom. Belekeverem a lisztet, leveszem a tűzről és addig keverem, míg el nem válik az edény faláról. Ekkor egyenként gyorsan belekeverem a tojásokat és amikor teljesen egynemű, belekeverem a kakukkfüvet is. Két teáskanállal sütőpapírral bélelt tepsire viszonylag nagy távolságban kis halmokat teszek (nálam egy gáztepsire 16 darab fér el kényelmesen anélkül, hogy sülés közben össze ne nőnének), majd 200 C-on 25 percig sütöm. Míg a fánkok sülnek felaprítom a jó maroknyi rukolát (egy keveset félretettem garnírungnak) és a kemény sajt kivételével a többi hozzávalóval együtt simára turmixolom. A végén beleforgatom a reszelt grana padanot is és a félbevágott fánkocskákat megtöltöm vele. Mindegyik fánkba teszek még egy fél koktélparadicsomot is.
3 megjegyzés:
Imàdom az ilyen ötleteidet, ezt biztos kipróbálom
A 100 dkg reszelt sajt a fánkba vagy a töltelékbe megy?
A 100 gramm reszelt sajt a fankba!
Megjegyzés küldése