Mandarinos, mákos clafouti



Nekem a clafouti, de legyen inkább jó kis tejespite igazándiból nyári süti, pedig nem kéne az legyen. Végül is csaknem minden gyümölcsben benne van egy jó tejespite lehetősége, nem? Itt van mondjuk a mandarin. Finom szaftos, picit savanykás, picit édes, tökéletes. Imádom. Akár kilószámra tudnám falni, akár minden nap, ha épp nem okozna allergiát az Apróbbiknak és nem okozna nagy mennyiségben bajt a Nagyobbiknál. Addig is amíg ő - mármint az Apróbbik - nem lesz a csirkecomb és a fasírozott elkötelezett híve, visszafogom magam.

Megjegyzem, Apróbbik eddigi nem anyatejfogyasztásában kiütéssel győzött a kis mancsába kaparintott fasírt, amit persze a szájába szuszakolt volna rögtön, ha nem fogom le a kezecskéket. így csak nyalogatta azt, roppant lelkesen. S ha már az Apróbbiknál tartunk, kikívánkozik belőlem a nap híre: Aprótalpú a négykézláb meghajtást a mai naptól alkalmasint kedélyes ácsorgásra cserélte :-)

De vissza a mandarinos clafoutihoz, aminek a receptjét itt leltem. Lelkesen készülődtem a sütéshez, s ahogy a hozzávalókat pakolgattam kezembe került a mák. A biztonság kedvéért megkérdeztem TS-t mit szólna hozzá, ha mákpettyes lenne ez a tejespite, nem mondott nemet.

Hozzávalók:
fél bögre liszt
fél bögre nádcukor
1 ek mák (nem darált)
3 tojás
1 bögre tej
fél bögre jó sűrű tejszín
8-10 szem mandarin (amennyivel egy tortaforma alját ki lehet rakni)
fél citrom héja
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só


Egy 26 centis tortaformát kivajaztam, a sütőt előmelegítettem 180 C-ra. A mandarint meghámoztam, gerezdekre szedtem és kiraktam vele a sütőtál alját. A többi hozzávalót simára kevertem, majd a mandarin tetejére öntöttem. Kb. háromnegyed órán át sült. Sülés közben a mákszemek szépen feljöttek a tetejére, ettől lett ilyen kis csinos tűpettyes. Gyönyörűen megemelkedett (azon iziben le is fotóztam), azt hiszem eggyel nagyobb tortaformába is elegendő mennyiségű lett volna. Langyosan jól befaltuk az első felét, aztán másnap eltűnt a maradék is. Szerintem tangerinből (ami picit savanyúbb) még finomabb lehet...

Hasonló alapanyagokból

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Eeeez tetszik! :)

starfi írta...

ez nagyon klasszul néz ki:)

Névtelen írta...

szuper jó, isteni.
imádjuk a clafouti-t, és ez egy remek télies verzió. köszi
Edi

Unknown írta...

Huh de nagyon jól néz ki! A narancs-mák páros amúgy is nagyon jó, mandarinnal is kitűnő eredmény lehetett ;)

ManóAnyó írta...

Én is meg tudnám enni minden nap az ilyen sütiket :)

Copyright @ 2007-2009 lilahangya