Almás rétes aszaltszilvával, mézeskaláccsal



Tavaly, akarom mondani tavaly előtt úgy jártunk, hogy kicsit sok mézeskalács maradt meg karácsony után, egy adag még november elején is a fagyasztóban várt a sorára. Végül is pudingos finomság lett belőle, de akkor megfogadtam, hogy ad egy kevesebbet sütök, ad kettő mielőbb elhasználjuk ilyen-olyan formában. Az egyik lehetőség lereszelni és keksz vagy kalács morzsa helyett használni. Ezt tettem ma, almásrétes töltelékébe kevertem. A kis darabokra vágott almát pedig narancs levében pároltam meg (a múltkor készítettem ismét alma-narancs lekvárt és olyan szép és finom lett, hogy azóta is ez jár a fejemben) és szilvapálinkába áztatott aszalt szilvával bolondítottam. Mikor TS hazaért egyből kiszimatolta a szilvát, majd miután a tettes is meglett Ajnával együtt roppant elégedetten falta a jó jopogós tésztát almával, amit anya sütött.

Hozzávalók:
6 közepes alma
1 marék aszalt szilva
szilvapálinka
1 narancs héja és leve
2 ek cukor
1 tk fahéj
pár szem mézeskalács vagy keksz
1 cs réteslap (8 lap)
olvasztott margarin a kenéshez

Az almákat meghámoztam, magházát kivájtam, majd kisebb darabokra vágtam (most nem reszeltem, darabosan szerettem volna hagyni). Ráreszeltem egy narancs héját, majd meglocsoltam a levével. Kevés cukorral és a fahéjjal feltetettem párolni. Kb. 8-10 szem aszaltszilvát még az almák pucolása előtt kisebb darabokra vágtam, majd meglocsoltam mézes szilvapálinkával, úgy, hogy nagyjából ellepje. Mikor az alma már megpuhult, hozzáadtam a szilvát, pálinkástól, pár percig még szotyogtattam, majd lehúztam a tűzről. Lereszeltem pár szem mézeskalácsot és ezt a morzsát kevertem bele, hogy felvegye az alma szaftját. Igazándiból lehetett volna még egy kicsit szárazabb a töltelék, bár a réteslap nem ázott át így sem. A réteslapokat megkentem olvasztott margarinnal és hármat-hármat egymásra fektettem, rátettem a tölteléket, feltekertem és a tetejét is lekentem margarinnal. 8 darabos réteslapom volt, három rúd rétest készítettem belőle, a harmadik rúdra értelemszerűen két lap jutott, de picivel kvesebb töltelékkel ez sem ázott el. A töltelék is pont elég lett három rúdra. 200 C-on kb. 15-20 percet sült.
Már nem sok maradt belőle! Egy szeletet valaki?

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kérnék egy szeletet! De gondolom már nem maradt!!! :) Viszont jövő héten ez is elkövetésre kerül :) Ahogy olvastam az összetevőket, képzeltem el és kedvem lenne azonnal neki állni, de ugye vannak fontosabb dolgok is... :)

Névtelen írta...

Én még karácsony előtt kipróbáltam egy új mézesreceptet, nem finomat, így pár napig pakolgattam a puszedliket, aztán átlényegítettem golyókká, amik hatalmas sikert arattak. A sütit ledaráltam, és mint egy hagyományos keksztekercshez, tejet meg olvasztott vajat kevertem hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. Az eredeti sütibe chillit is kellett tenni, ez a golyókat nagyon pikánssá tette, szóval ajánlom mindenképp. A masszába tettem még reszelt narancshéjat, további mézeskalács fűszerkeveréket, rumot, kakaót (lehetett volna reszelt keserűcsoki is), és kevés baracklekvárt édesítésnek. Apró golyókat formáltam a masszából, aztán lehűtve keserűcsokiba mártottam. Megrendelést kaptam újabb adagra! :DD

Copyright @ 2007-2009 lilahangya