Spenótos kecskesajtos-ricottás lepény új ruhában



Nem mennek a dolgok, tegnap előtt nem sikerült az ebéd - bacalao pil-pil, de erről majd külön, tegnap pedig botor módon egy olyan sütőformában készültem kenyeret sütni, amiben addig még soha és a kenyerem, a gyönyörűen megkelt, jó állagú rozsos, lenmagvas kenyerem leragadt, kivételkor mintegy lefejeződve, az egész alja bent maradt a formában. Finom, így is az, miért ne lenne, de roppant bosszantó... így hát a hét végére berekesztem a főzést, majd jövő héten megújult erővel... De addig is íme egy egyszerű és jól ismert étek, új köntösben:

Spenótos kecskesajtos-ricottás lepény, kicsit máshogy

1 doboz leveles tészta (még mindig Tante Fanny)
15 dkg kecskesajt
20 dkg ricotta
fél kg spenót

A spenótot fokhagymával, vajon épp hogy megdinsztelem, csak fonnyadásig. (Ha nincs friss spenót mirelis leveles változatot használok.) A sajtokat összekeverem, ha kell picit sózom, fehérborsot őrölök hozzá. A már előre kinyújtott leveles tésztából úgy 10 cm x 10 cm négyzetek vágok. Háromszöggé fogom hajtani, így csak két-két oldalt megkenek tojással, egy kanálka spenótot, majd arra egy kanál sajtot halmozok, vagy fordítva, ahogy jól esik, a lényeg ne legyen túl sok a töltelék. Átlósan ráhajtom a tésztát, majd két újjal végignyomogatva zárom a kis háromszögeket. Tojással lekenem, majd irány a 160 C-ra előmelegített sütő és szép pirosra sütöm.

Hasonló alapanyagokból

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Bár nem szeretem a bacalaot, de érdekelne, hogy hogyan készíted el! Nálam tegnap gambas al pil-pil volt ;o)Olívaolaj, fokhagyma, chili, petrezselyem... megint kezdek éhes lenni...

Lilahangya írta...

al pil-pil lett volna ez is... jo nehany gerezd fokhagymaval es eros paprikaval, de nem lett igazan szep. Azt hiszem a serpenyo aranyai (tul szeles volt a magassagahoz kepest, ugy ereztem tul sok az olaj a halhoz viszonyitva)nem voltak idealisak. Igy hiaba koroztettem, lotybolgettem ugy 45-50 percen keresztul a kioldodo enyv (?) mennyisege nem volt elegendo ahhoz, hogy szep martast kapjak. Igy az olaj kulonvalt, ill. keves lett az emulzios resz, eleg csnya lett... es raadasul, hiaba, hogy 2x annyi idot azott, mint a csomagolas irta, a hal sos maradt... szoval bosszankodtam... leginkabb azon, hogy igy tkp egy jo adag finom spanyol olivalolaj ment karba. Ha barmi tanacsod van, nagy orommel olvasnam!!!! mert fel nem adom es akkor jojjenek a rakok, kagylok, egyeb halak vmivel kiprobalom meg... es al pil-pil lesz

Unknown írta...

Arra tudok tippelni a hal sósságát illetöen, hogy talán nem lett váltogatva alatta az áztatóvíz?
A 45 perc sütögetési idö egy kicsit hosszúnak tünik, ha azt veszem, hogy a halnak(bármelyiknek) elég a fele is.
Az olajjal kapcsolatban igazad lehet, mert persze egy kisebb adag könnyebben és hamarabb emulgál mint egy nagy serpenyöre való.
A rákokhoz egy magasfalú kicsi, vastag teflont veszek, olajat bele(nem spórolok, elvégre utána nem lenne mit tunkolni)és kicsit megsütöm a felaprított fokhagymát, chilit, petrezselymet.Belerakom a rákokat, és 3 percig sütögetem.
A bacalao evvel szemben bonyolultabbnak tünik, lásd rázogatás, lötyögtetés stb.
...igazi kihívásnak tünik.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya