Mitől puncsszínű a puncsfagyi?



Ahogy pénteken említettem hétvégén kényeztető túrán voltunk, meglátogattuk a szüleimet. Ilyenkor anyukám csudafincsi főztjétől pukkadozunk két napig, no meg nem utolsósorban valamelyest tehermentesítve vagyunk, már ami Kicsicsajjal való foglalkozást illeti. A hőségre való tekintettel már péntek este elutaztunk bízva a tégla családiház hűvösének reményében, másrészt vittem a teljes fagyikészítő mechanizmust, beleértve a receptgyűjteményem is. Sajnos az ő házuk sem volt sokkal hűvösebb, mint a mi lakásunk és a fagyimasina is csak igen-igen lehűtve és hűtött anyagokkal volt hajlandó dolgozni.
Felmérve a család igényeit készült étcsokisorbet, kissé tejszínnel megbolondítva, vaníliafagyi és túrófagyi ezúttal citrommal lime helyett és áfonya nélkül. Készült egy új is, nektarinos citromkrémfagyi, ennek a receptje később jön. No meg, majdnem elfelejtettem, anyukám kívánságára puncsfagyi, recept híján "os has", ahogy gondoltuk. Sajna a fotoapparátus ezúttal itthon marad, így max később fogok tudni egy-egy fagyifotót linkelni, miután itthon rekonstruáltam a recepteket.

A puncsfagyi ahogy én készítettem:
1 marék mazsolaszőlő
1 dl rum
2 dl tejszín
3 dl tej
4 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
1 vanília

Andalúziai nyaralásunk vásárfiájaként hoztunk anyuéknak aszalt malaga szőlőt. Gyünyürű nagy szemű és fantasztikusan zamatos csemege. Volt szerencsém ezzel kipróbálni a fagyit. A marék mazsolát 2 órára beáztattam 1 dl rumba. A tejet és tejszínt forrásig melegítettem, majd beleöntöttem a rumos mazsolát. Kicsit főztem, hogy az alkoholtartalma valamelyest csökkenjen - gondolva babát váró húgomra, akinek mellesleg a szülinapját ültük :-) . Ezalatt a tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a forró tejjel simára kevertem és sűrűre főztem. Szokásos procedúrát követve (hűtés, fagyasztás), már be is lehetett vetni a fagyit egy szelet gyümölcstorta kíséretében. ízre - a puncskedvelők szerint teljesen rendben volt, viszont a színe? Eléggé hervasztó. Inkább olyan kissé koszosbarnás vaníliasárga lett, mint puncsszínű... Tudtok esetleg valami praktikát, amitől szebb színe lenne? Nem ételfestékre gondoltam...

Hasonló alapanyagokból

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

pont kérdeztem Anát nem is olyan rég, meg Ildinkó is aszonta, hogy ételfesték (ti. a puncsfagyi rumos vanília és kész). Ha puncs ízű, szerintem nincs baj, egyétek csukott szemmel :))

drukkker írta...

Rossz hírem van.
A puncs fagyi csak és kizárólag piros ételfestékkel festhető.
Félelemre nincs ok, mert a piros ételfestéket a pipacs virág szirmából nyerik, vagyis köze nincs a kemikáliához.

Lilahangya írta...

Nahat, köszi drukker... nem hallottam még erről a pipacs virág sziromról. Amit én találtam az a neukokcin nevű anyag, vagy Ponceau 4R, vagy Kosnill vörös A. De ezek már vagy mesterséges termékek, vagy az előállíott tiszta szinezék nevei, ezt nem tudom. Kár azért, hogy abszolút természetesen nem lehet színezni, mert arra azért nem gondoltam, hogy otthon csak ezért pipacsszirom főzetet készítsek

Névtelen írta...

No, hogy én is beleszóljak, úgy tudom (puncstorta), hogy a puncsízt rum és sárgabaracklekvár együtteséből nyerik. A színről nem tudok nyilatkozni:-), olyan maszatos sárga lesz, gondolom:-)
Én hallgatnék t3v-re, nem kell hagyni, hogy az érzékszerveink bedőljenek a piaci trendeknek:-)

Névtelen írta...

Nekem van egy sbaracklekváros puncsfagyi receptem, de aki elkészítette, azt mondta, nem az igazi. Megbízható forrás volt, szóval sztem nem éri meg a próbálkozást :) Ez a nem jó változat igazi puncsfagylalt néven van fent a neten (Nagy fagylaltoskönyv).

Névtelen írta...

Köszi, pedig több helyen is olvastam így. Hiszek neked és nem próbálom ki - de akkor milyen az igazi??
Találtam a sulinet-en Puncsfagylalt, Beethoven módra, nincs benne lekvár, van viszont tea, rum és likőr, vagyis elég autentikus.

Névtelen írta...

A gyári fagylaltok gyakori természetes színezéke a céklalé. Óvatosan adagolva talán segítehet a puncsozásban.

VKOrsi írta...

nekem van beforralt céklalevem, és gyönyörűen lehet vele rózsaszínre színezni akármit... cseppekben mért mennyiség kell csak belőle.

a receptet elmentettem, a párom puncsos nálunk :)

Névtelen írta...

Puncsszíne néhány kanál meggybefőtt-létől lesz.

Lilahangya írta...

Koszi, majd ezt is kiprobalom!

Névtelen írta...

Próbáld meg áttört málnával is

Memi írta...

Sziasztok, én 1/2 mokkáskanál céklaport tettem bele, pont puncsfagyi színe lett :-) Üdv, Memi

Copyright @ 2007-2009 lilahangya