Ma jó dolgom van... - Flambírozott fehérboros nyúlragú




... mert ma Napom főz. Hétvégente, ha itthon vagyunk és semmi extra program nem adódik örömmel veszi át az összes fakanál, edény, kütyü felett a parancsnokságot és én csak heverészve várom, hogy elkészüljön valami finomság.
Történt pediglen, hogy múlt hét végén egy házinyuszi és egy vadnyuszi is velünk tartott haza húgoméktól, persze már erősen szőrmentesítve és igencsak hideg-rideg állapotban. A vadnyuszinak még nem futottunk neki, de arra gondoltunk, ma nyúl lesz vacsorára. Merthogy a délelőttöt elpiacoztuk. Kaptunk a héten mellé egy kedves baráttól még egy üveg nagyon finom zamatos, gyümölcsös fehérborocskát a Katona Borház kínálatából. Ideális párosítás a nyulacska mellé. Mivel gyakorlatilag két fő, plusz egy csipegető aprónép a családi létszám úgy gondoltuk, az apróbb darabokból és a belsőségekből vadast készítek holnap, ahogy anyukám szokta, babérlevéllel, tejföllel behabarva, tésztával. A mai nap fénypontja pedig Váncsa Mester 397-es sorszámú receptje a Flambírozott fehérboros nyúlragú lesz, frissen sült focacciaval (ez utóbbi Dolce Vita receptje alapján).

íme a recept, apróbb módosításokkal, ahogy Napom csinálta:

1 kg házinyúl
20 dkg füstölt tokaszalonna
só, bors
libazsír
1 pohár konyak
25 dkg gomba
2 csomó új lilahagyma fej
2.5 dl tyúkhúsleves
2.5 dl fehérbor
1 babérlevél
3-4 gerezd fokhagyma
egy marék friss zöldpetrezselyem

A felkockázott szalonnát zsírjára sütötte, majd a pörcöt kiszedte, félretette. A nyúl nagyobb darabjait - combok, gerinc - sóval, őrölt borssal kevert lisztbe forgatta, majd a zsíron szép aranybarnára pirította. Egy pohár konyakkal nyakonöntve flambírozta. amikor a tűz kialudt meléészórta a gombát és a lilahagymát, pár percig erős tűzönkevergette, majd felöntötte a húslevessel és a fehérborral. Babérlevéllel és egész fokhagymagerezdekkel ízesítette, majd az egészet egy tűzálló, lefedhető tálba téve közepesen meleg sütőben puhára sütötte. A végén egy marék finomra aprított friss petrezselymet szórt rá.
A tökéletes étekhez pedig illik a jó bor és a jó társaság, így végül Kicsicsaj Nagyszülői erősítést kapott :-)

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Dolce Vita írta...

Ez jól néz ki nagyon (nekem is lapul a hűtőben pár nyuszi, eddig toszkán nyúlragu készült belőle. Főleg a vadnyúlnak áll jól ez a szósz) ki is próbálom. Most olvastam, amit írtál, sajnos nincs bevált ciabatta receptem. : (

Lilahangya írta...

kar... de ha talalok, szolok!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya