Júliusi quiche



Előre le kell szögeznem sajnos, hogy ez az étel nem jutott el a fotózás állapotáig, elfogyott, mire észbe kaptam...
Biztos azt gondolja mindenki, hogy jól elment az eszem, ebben a hőségben nekiálltam főzni. Nos, nem ment el, nem főztem... de sütöttem (na, jó, megadom magam...). Úgy esett, hogy mint oly sokatokat, engem is elkapott a fagyiláz. Finomabbnál finomabb fagyik készültek, elsődlegesen Chilinek köszönhetően: karamellfagyi, csokisorbet. Azért, hogy magamnak is kedvezzek készült túrófagyi, citromsorbet és nektarin jégkása is. Persze ez a tevékenység nem kevés tojásfehérje maradvánnyal társul... Tegnap már majdnem elcsábultam, hogy kipróbálok egy Angel Food receptet, de aztán eszembe jutott egy másik és egyáltalán nem kézenfekvő lehetőség: quiche.
Belestem a hűtőbe, volt lilahagyma :-), gomba, paradicsom, sajt, egy jó adag tojásfehérje és egy szem tojás, ami még nem veszítette el a sárgáját. Ja, meg levelestészta. Mindig hálával gondolok arra, aki kitalálta a leveles és a rétestésztát. Annak pedig még hálásabb vagyok, aki rájött, hogy hűtőben, fagyasztóban eláll eme tésztaféleség. Az előre kinyújtott, méretre vágott verzióval - puff pastry - én személy szerint Ausztráliában találkoztam úgy öt évvel ezelőtt. Miután 2004. végén hazatértem örömmel találkoztam vele az itthoni hűtőpolcokon is. Tudom-tudom, hogy a házi, meg a friss stb... de míg kenyeret már gyakran sütök, lekvárt is főztem már idén is, fűszersó is készült, a leveles tészta gyártására még nem vitt rá a lélek. Gyakran használom hát többek közt quichehez is. Az ilyen módon készülő quich szerintem rajta lehet a Gyors, de finom listán, 10 percbe sem telik összerakni, majd elsüldögél magának a sütőben.

1 cs. levelestészta
1 nagy fej főzőhagyma
1 fej lilahagyma
3-4 szem nagyobb barnacsiperke
4 szem kisebb paradicsom
125 ml tejszín
3 evőkanál tejföl
4 tojás
2 nagy gombóc mocarella sajt
olivaolaj
só, bors, friss bazsalikom

A szeletekre vágott gombára borsot őrlök, majd kevés olivaolajon szépen megpirítom. Eközben hagymákat vékony szeletekre vágom és rádobom a gombára. Ha félig üveges hozzáteszem a cikkelyekre vágott paradicsomot, sózom, meghintem pár levélnyi friss bazsalikommal és készre párolom. Szerintem úgy finomabb, ha a paradicsom még nem esik szét, megmarad a konzisztenciája, de már érezni azt a finom savanykás főtt paradicsomízt.
Kibélelek egy tűzálló tálat a levelestésztával, elosztom rajta a zöldségragut, majd a mozarella karikákat. A tojásokat felverem, hozzákeverem a tejszínt és a telfölt. Fontos hogy jó könnyű, habos legyen. Elosztom a tálban és meghintem friss aprított bazsalikommal és borssal. Már mehet is a sütőbe, úgy 40-45 percre 170 fokra, hőlégkeverés mellett.
Egy-két megjegyzés:
1., A Quiche Istenei nyílván sűrűn kapkodnak most a fejükhöz, hogy én ezt a kaját "lekisezem", ezért cserébe arra gondoltam összegyűjtök néhány quiche és egyéb sült-zöldséges lepény receptet a napokban, hogy kiengesztelődjenek.
2., Ugye Nektek is mondta az anyukátok, nagymamátok, hogy ha a tojás fehérjébe egy cseppnyi sárgája is kerül, nem lehet felverni. Nos, örömmel jelentem, a fagyikból maradt tojásfehérjék egy egész tojás kíséretében olyan gyönyörű kemény habot adtak, hogy csuda. Azt hiszem ennek tudható be, hogy nagyon könnyű lett a töltelék.

Hasonló alapanyagokból

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szuper, hogy már szabadon írhatok :) Szóval hogy is van ezzel a fehérjével? Ha nincs egész tojás, jó a fehérje is, de mondjuk legalább egy sárgája is kell a négyből? Szívesen belinkelem ám a többihez!

A fagyijaid meg, hát... *szlörp*

Lilahangya írta...

Köszi a szlörpot :-)
Örülnék neki, ha felvennéd a tojásfehérjés listába ezt a receptet is. Ami a fehérje - sárgája arányt illeti: becsülettel bevallom véletlenszerően alakult így. A tapasztalat csak annyi, hogy a szokásos krém-sárgás színtől eltérően elég világos, fehéres volt a quiche töltelék színe, nagyon más ízt nem éreztünk. így én azt mondom, "kisológiailag" ízlés kérdése, hogy tetszik-e az erősen fehérjés szín. Meglehet próbálni csak fehérjéből is, szerintem.

Babett írta...

A hozzávalókban 4 tojás van. Ez nálad 1 egész és 3 fehérje volt? Köszi!

Lilahangya írta...

Szia Babett,
ennel igen, tojasfeherje felhasznalasra ment, de alapbol negy egesz tojast szoktam hasznalni!

Babett írta...

Nekem is fehérjehegy-eltüntetésére kell (annyi van, hogy 20 quiche-t is készíthetnék...), úgyhogy nagyon megörültem neki! :)

Copyright @ 2007-2009 lilahangya