Citromos gerslifelfújt lime-karamellszirupal



Szeretjük a rizsfelfújtat, viszonylag gyakran is készítem. Hol simán, hol gyümölccsel, vagy csak citromosan, esetleg karamellesen. Néha azonban kísérletezhetnékem támad, rizs helyett szívesen kipróbálok mást is. Mint például a gerslit. Jelentem, átment a vizsgán. Olyannyira átment, hogy még apukám is elismerően nyilatkozott róla. S ez már valami...

Hozzávalók:

500 g gersli (hántolt árpa)
kb. 1.5 l tej
csipetnyi só
2 citrom reszelt héja
1 lime reszelt héja
1 citrom leve
150 g cukor
50 g vaj
3 tojás sárgája
4 tojás fehérje
250 g cukor
1 lime vagy citrom karikára vágva
1 lime leve
100 ml víz
A tálaláshoz friss ribizli


A gerslit alaposan megmosom és némi átválogatás sem árt. Tejben csipetnyi cukorral és a reszlt citrushéjakkal a tejberizshez hasonlóan puhára főzöm. Eközben elkészítem a karamellmártást a süti tetejére. Ehhez 25 dkg cukrot keverés nélkül aranybarnára karamellizálok, mikor jó mély színe van, óvatosan hozzáöntök egy deci vizet. Megvárom, míg a karamellizált cukor újra felolvad, majd hozzáöntöm a lime levét és beledobom a lime/citrom karikákat is. Ha sűrű szirupos, félreteszem.
Mikor a gersli teljesen felitta a tejet (ha kell még, főzés közben pótlom a tejet) és puhák is a szemek hozzákeverek 5 dkg vajat, 15 dkg cukrot. Ha szobahőmérsékletűre hült belekeverem a tojások sárgáit, a citromlevet végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy sütőtálat vajjal kikenek, beleöntöm a masszát, a sütőt pedig előmelegítem 180C-ra. Míg felmelegszik, a zöldcitromos karamellmártást ráöntöm a felfújt tetejére, a lime karikákat elrendezgetem a tetején, majd kb. 40 perc alatt készresütöm.

Hasonló alapanyagokból

0 megjegyzés:

Copyright @ 2007-2009 lilahangya