Rizsfelfújt a Tatin utcából



Egy könnyű zöldcitromos rizsfelfújt Tatin torta módra karamellizált almával? Miért ne? Az eredmény maga a tökély! A karamellizált gyümölcsöket Zsuzsa tarte tatin receptje szerint készítettem.

Hozzávalók:
fél liter rizs
kb. 2 liter tej
1 ek vaníliakivonat
4 ek cukor
1 kk só
2 lime reszelt héja
3 tojás
5 szem alma
3 körte
100 g mazsola
100 g vaj
200 g cukor
2 lime leve

A rizst a sóval, vaníliával 1.5 liter tejben felteszem főni. Ahogy fő, igény szerint tejet öntök még hozzá. 3 tojás sárgáját kikeverem 4 evőkanál cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verem. A cukros tojássárgáját belekeverem a rizsbe és belereszelem a két lime héját. Végül beleforgatom a tojáshabot is. Eközben a karamelles almát is elkészítem. Az almát és a körtét is magháztalanítom, majd nyolcadolom. A mazsolát leöblítem. 100 g vajat felolvasztok, majd 200 g cukrot karamellizálok benne. Mikor szép sötétbarna, belekeverem a gyümölcsöket és a mazsolát. Óvatosan átforgatom, majd mérsékelt hőn elszotyogtatom a levét. Egy kerek tűzálló formába (30 cm átmérőjűt használtam) öntöm a gyümölcsöt, majd óvatosan a tetejére halmozom a rizst (épp, hogy belefért!). Egyenletesen elsimítom és 220C-on kb. 20 percig sütöm. Amint készen van óvatosan egy nagy tányérra borítom. (Szerencsém volt, sikerült!)

Hasonló alapanyagokból

1 megjegyzés:

VOKinga írta...

Hát ez övön aluli!
Mindjárt éjfél, nem állhatok neki! :)
Nagyon-nagyon gyönyörű, biztosan legalább ennyire finom is!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya