Mára elfogyott. Lett belőle rumos szilvalekvár, rózsavizes szilva, no meg két pikáns szilvaszósz. Ez utóbbi kettő épphogy egy-egy vacsorára elegendő. Az egyik korianderes, rózsaborsos ízesítést kapott, a másik pedig kakukkfüvest, némi mustárral bolondítva. Már csak a husit kell kigondolni hozzá! A kabáthoz a gomb már megvan!
Korianderes szilvaszósz
Hozzávalók:
kb. 1 kg érett szilva
2 nagy gerezd fokhagyma
5 szál új lilahagyma
1 tk koriandermag
2 tk rózsabors
só
A szilvát kimagozom, majd negyedelem. A vöröshagymát nagyon finomra vágom, a fokhagymákat szétzúzom. A szilvát felteszem főni, amikor kis levet eresztett beledobom a hagymákat. Mozsárban durvára töröm a rózsaborsot és a koriandert, majd ezt is a szilvához adom. Ha felforrt, mérsékelt hőn kb. egy órán át főzöm, a végén ízlés szerint sózom. Steril csavaros üvegbe töltöm, majd fejtetőre állítva hagyom kihülni. Felhasználásig hűtőben tárolom. Kb. 7 dl lett belőle.
Kakukkfüves szilvaszósz
Hozzávalók:
kb. 1 kg szilva
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tk méz
kb. 100 ml sherry
1 csokor friss kakukkfű
1 tk mustár (lehetőleg dijoni)
só
2 ek extra szűz olivaolaj
A felszeletelt hagymákat a mézzel karamellizálom, felöntöm a sherryvel és pár percig főzöm. Hozzákeverem a felkockázott szilvát, majd bő fél óráig szotyogtatom. A kakukkfű levélkéit leszedegetem, belekeverem a szilvába és további fél óráig főzöm. Ezután óvatosan finomra turmixolom, belekverem a mustárt, sózom és még úgy 20 percig alacsony hőmérsékleten szotyogtatom. A legvégén belekeverem az olivaolajat, majd sterilizált csavaros üvegbe töltöm. Ebből is kb. 7 dl lett.
1 megjegyzés:
hogy miért nem jöttem előbb ide?! :) ezeket a fűszereket, akár a szilvalekvárba is bele lehetett volna tenni. Ezek szerint eléggé szolíd voltam, mikor a fűszeres szilvalekit készítettem, csak mentát, citromfűvet, fahéjat és gyömbért tettem bele :) Talán még kapok szilvát és kipróbálom így is. :)
Megjegyzés küldése