Már régóta gondolkoztam azon, hogy kipróbálom a koszorúsütést koszorúforma nélkül. Mindig aggódva ugyan, de egyre többször tettem a sütőbe csészét, tálkát, bennük sütni, gőzölni, párolnivalóval. A már bevált kicsi fehér salátástálkám ezúttal sem hagyott cserben. Egy kerek tortaforma, közepén a fejre állított kis tál. így készült az én koszorúm. Kalácstésztából, mandulával, almaszeletekkel.
Hozzávalók a tésztához:
300 g finomliszt
100 g rétesliszt
25 g élesztő
300 ml tej
50 g olvasztott vaj
80 g cukor
A tetejére:
50 g mandulaőrlemény
2 ek barnacukor
1 alma
1 tojás
vaj a kenéshez
A tészta hozzávalóiból kalácstésztát dagasztottam, majd duplájára kelesztettem. Mikor megkelt, alaposan átgyúrtam, majd 12 darabra vágtam. A darabokat labdává formáltam, vajjal megkentem, majd egy kivajazott koszorúformába tettem őket. Még fél órát kelesztettem. Körülbelül 50 g blansírozott mandulát 2 evőkanál barnacukorral megőröltem és egy kiskanál segítségével a keveréket a megkelt labdák közé töltögettem. Egy almát cikkelyekre vágtam és egy-egy darabot még a tésztalabdák közé szuszakoltam. A tetejét megkentem tojással és megszórtam egy kevés cukorral. A sütőt 180 C-ra melegítettem , majd pirosra sütöttem.
2 megjegyzés:
Igazán szépre sikeredett, gratulálok. Jól látom, hogy a tésztába nem tettél tojást?
Koszonom! Valoban tojas nelkul keszult, finom, puha foszlos lett igy is a tesztaja.
Megjegyzés küldése