Karamelles rizstortácskák



Avagy Torta di riso, Tessa Kiros toszkán szakácskönyvéből. Már jó pár napja készítettem ezt a desszertet, egy vasárnap délután, igazán finomra sikeredett. Olyannyira, hogy letudva a napi rutint útban hazafelé már vonaton arra a jóleső első falatra gondoltam. Ez a rizstorta amolyan rizskoch vagy rizsfelfújt féle, talán lazább, lágyabb, s nem utolsó sorban a karamelltől és a kandírozott narancshéjtól aromásabb, mint lenni szokott. Készítését tekintve is kissé eltérő, köszönhetően a sütőben eltöltött forró vízfürdős perceknek.

A hozzávalók 12 muffinformához:
1 l tej
2.5 dl víz
150 g rövidszemű rizs
100 g porcukor
50 g vaj
4 ek Fernet vagy más illatos likőr
1 tk vaníliakivonat
1 lime héja reszelve
1 kisebb narancs héja reszelve
70 g kandírozott narancshéj aprítva
3 tojás sárgája és fehérje
220 g cukor
1 tk víz

A tejet a vízzel felforraltam, majd hozzáöntöttem a rizst és mérsékelt hőn folyamatos kevergetés mellett puhára főztem. Mikor elkészült belekevertem a cukrot, a vaníliát, a likőrt és a kandírozott narancshéjat, valamint belereszeltem a lime és narancshéjat. Kicsit hűlni hagytam, majd belekvertem a tojások sárgáját és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Idő közben a cukorból a pár csepp vízzel karamellt készítettem és azon forrón egy-egy evőkanálnyit muffinformák aljába kanalaztam, és az oldalára csorgattam. Belekanalaztam a rizsmasszát, majd a formákat vízzel félig telt tepsibe állítottam és 180 C-ra előmelegített sütőben kb. fél óráig - ill. míg a tetejük szép aranybarna nem lett - sütöttem. A sütőből kivéve pár percig állni hagytam, majd tányérra borítottam és karamelldarabkákkal díszítettem.

Hasonló alapanyagokból

3 megjegyzés:

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek írta...

Ez nagyon klassz! Pont valami desszerten gondolkodtam a vendégeknek, de asszem megvan!

"saját levében" írta...

És tuti hogy kijön a formából? Vagy ösztökélni kell valamivel?

Lilahangya írta...

Szerncsére nem volt semmi gond a kiboritással, bár bevallom izgultam egy kicsit. Elég könnyen kicsusszant a formákból.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya