Ritkán főzők, legalábbis ritkábban minthogy igazán hatékony legyek a konyhában. Persze
hendikeppel indulok az XY kromoszómáimmal. :) Azért van, hogy egy teljes napra magamhoz ragadom a fakanalat :) Így történt, hogy
levest és töltött karalábét készítettem. A levessel nem is volt semmi gond, de a karalábé erős ellenérzést váltott ki az én "hangyámból", győzködnöm kellett egy ideig. De csak hazahoztuk a karalábé fejeket. Innentől kezdve 3 órát töltöttem a konyhában ami — maradjon köztünk — igencsak sok. De hát a végeredmény számít. Vagy nem?
A receptet F. Nagy Angéla:
A család szakácskönyve 86. oldaláról vettem. Pontosabban csak annak néztem utána, hogy megfőzzem-e a karalábékat előre (igen). Íme a recept.
Hozzávalók:- 3 fej karalábé
- 5 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- 1 dl tejföl
- ½ kg darált pulykahús
- 2 tojás
- 1 fej hagyma
- 25 dkg zsemle
- só
- bors
- fűszerpaprika
- zsemlemorzsa
A karalábékat meghámozom, sós vízben megfőzöm (kb. 20-30 perc). Közben a tölteléket összekeverem: A hús, tojás, beáztatott és jól kicsavart zsemle, só, bors, fűszerpaprika. A pulykahús a sertéshúshoz képest sápadt, így több fűszerpaprikát kíván. Mivel általában előre készített darált hússal szoktam dolgozni, ami levet ereszt, ezért némi zsemlemorzsát szoktam belekeverni. A karalábékat "úgy vágjuk ketté, akár a zsemlét" majd egy evőkanállal kivágom a közepét, felhalmozom a tölteléket rá és a kiszedett közepét ráteszem mint egy sapkát. Kivajazott tepsibe teszem, a vajból és lisztből világos rántást készítek, hozzáadom a tjfölt. Ezzel meglocsolom. 35-40 percre 180°-ra sütőbe teszem. Tetejére reszelt sajt, vagy pirított zsemlemorzsa vagy petrezselyem illik.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése