Olívás lapos kenyér



Ez a recept valószínűleg Kaldenekker Györgytől származik, bár olyan régóta van benne a családi receptgyűjteményben (N°18), hogy az is lehet nem. Mióta Eszter kenyerét elkészítettem és nekem sikerült is, a házi kenyérsütésből is ki kell vennem a részem. Bár biztos feltűnt, nem esik nehezemre :) Sajnos annyira nem vagyok tájékozott mint Dolce Vita, de az olaszok valami ilyesmit emlegetnek focaccia néven (csak úgy megjegyzem van némi köze a pogácsához).

Hozzávalók:
  • ½ kg finomliszt
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 25 gr élesztő
  • 1 ág rozmaring
  • 4 + 2 ek olívaolaj
  • 1 üveg olajbogyó
Annyira jó az eredeti recept leírásunk, hogy idemásolom. Nem is kell hozzá tennem:

"Az élesztőt a cukorral és 1 dl vízzel felfuttatni, majd a liszthez adni + só + 2,5 dl víz, benne 4 ek olaj.
Dagasztani, lágy tészta lesz
1 órán át keleszteni
+ bele rozmaring, olajbogyó
+ átdagaszt
Formáz. lisztezett tepsiben még 30' kelesztés
Sütőt 200°-ra előmelegíteni.
A kenyeret meglocsolni 2 ek olajjal és kb. 35'-40' sütjük, az alja kongjon.
A sütőből kivéve azonnal megkenjük hideg vízzel, hagyjuk kihűlni."

Hasonló alapanyagokból

0 megjegyzés:

Copyright @ 2007-2009 lilahangya