Még épp, hogy tavaszodott nálunk, amikor nála már igazi, szívmelengető tavaszt láttam. Később a spárgaételek spárgaízeket ígértek itthon is, minap borsóra vágytam...
Egyik nap pedig belefutottam ebbe a szép, mélysárga sáfrányos rizottóba. Rizstej ugyan nem volt itthon, a rizspudingot a végén még meg is sütöttem, a sáfrány ízét hangsúlyosabbra vettem, az epret meggyre cseréltem, szóval kicsit más lett, de remek, nagyon remek!
Hozzávalók 2 személyre:
100 ml rizotto rizs
300 ml tej
200 ml nem édes sűrített tej (7.5%-os)
csipet só
2 csipet sáfrány
2 ek méz
300 g meggy (mirelit)
1 fahéjrúd
2 ek cukor
2 lap zselatin
vaj
barnacukor
A rizst a sóval a tejjel és a sűrített tejjel felteszem főni. Mikor már majdnem teljesen puha és jó krémes, belekeverek két csipetnyi sáfrányt (gyönyörű, intenzív színe lesz) és a mézet. Ha elkészült vajjal kikent kicsi kuglóf formába töltöm, aminek az alját is és a tetejét bőven megszórom barnacukorral, majd 200 C-on 25 prcig sütöm.
Míg fő a meggyet kevés vízzel egy rudacska fahéj társaságában puhára főzöm, cukorral ízesítem. A fahéjat kiveszem, majd beletördelem a lapzselatint, teljes olvadásig keverem benne. Mikor langyosra hült elosztom a tányérokon és hagyom megdermedni. Ha a zselé kész (én bevallom, nem voltam elég türelmes kivárni) a tetejére teszem a kuglófformából kifordított rizspudingot.
1 megjegyzés:
Hmmm, ez fantasztikusan néz ki... :)
Megjegyzés küldése