Romantikus VKF



Az előző bejegyzésben említett okok miatt a vacsorából ebéd lett és sokkalta inkább gondolatban romantikus, hiszen ismét kissé rohanósra sikeredett. Köszönhetően a Moziünnepnek legalább a szívvel-lélekkel alkotós része sikeredett. Családkám egyik fele moziba ment, Kicsicsaj első mozis élményét szerezte a Wall-e-val. Kihasználva a nyugodt délelőttöt kipróbálhattam két régóta tervezgetett receptet, ami szerintem egy nyugis, romantikus vacsorán is megállta volna a helyét. Az egyikre, bármily hihetetlen tíz éve készültem. Még Münchenben szereztem be egy Franciaországgal foglalkozó főzős újságot (Meine Familie und Ich:Frankreich Spezial) és ebben találtam a Cidreben pácolt és sütött, sült almával tálalt nyúl receptjét. Meg is feledkeztem róla, aztán újra eszembe jutott, de valami mindig hiányzott. Egészen mostanáig.
A másik recept pedig Hervé This csokoládé Chantilly receptje. Ránézésre egy szokványos csokimousse, de annyiban különleges, hogy sem tejszínt, sem tojáshabot nem tartalmaz, mégis habos és könnyű állagú. Persze, ha már lúd, legyen kövér, megbolondítottam egy kis mézzel és mézes szilvapálinkával. Az egész főzőcskének minden esetre van egy kis tanulsága is: egy romantikus vacsora ott kezdődik, hogy más főzi azt az isteni vacsorát és nekünk pusztán az a dolgunk, hogy élvezzük a finom falatokat és a megismételhetetlen pillanatokat!

Cidreben pácolt nyúl sült almával
Hozzávalók 4 személyre:
A páchoz:
1 nyúl combjai és gerince (kb. 1.5 kg)
10 szem rózsabors
1 babérlevél
1 ág kakukkfű
1 tk só
2 ek erdei gyümölcsös balzsamecet
fél l Cidre

A páchoz a rózsaborsot mozsárban durvára töröm, majd a többi hozzávalóval összekeverem. A megtisztított nyúl darabokat beleteszem és lefedve minimum négy órán át pácolom, de jobb egész éjszakán át.

A sütéshez:
2 ek vaj
100 g kolozsvári szalonna
12 gyöngyhagyma (én újhagymával és póréval helyettesítettem)
2 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
1 tk csípős mustár
só, bors
0.25 l húsalaplé
3 szem savanykás alma
2 ek cukor
1 ek vaj

A kockákra vágott szalonnát a két evőkanál vajon zsírjára sütöm, majd a szalonnakockákat a zsiradék felével kis tálkára szedem. A hagymát aranybarnára sütöm, majd azt is félreteszem. A pácból kiszedett húst szárazra törlöm és a maradék zsiradékon mindkét oldalát pirosra sütöm. Hozzáadom a szalonnát és a zúzott fokhagymát. Néhány perc pirítás után megszórom egy evőkanálnyi liszttel és belekeverem a mustárt, sózom, borsozom, majd felöntöm a húslevessel és a cidres páccal. Egyszer felforralom, majd az egészet egy tűzálló tálba szedem és lefedve 180 C-on 40 percig sütöm. Ekkor hozzáadom a félretett hagymát és lefedve további fél órát sütöm. Végén 20 percig pirítom. Míg pirul meghámozom és negyedelem az almákat. Magházat eltávolítom. Egy evőkanál vajat serpenyőben megolvasztok, beleteszem az almákat, amjd cukorral megszóróm és karamellizálom. Mikor elkészült a hús egy tálra szedem és az almákat elrendezem körülötte. Megszórom kakukkfűvel és szélesmetélttel tálalom.

Mézes, szilvás csokoládéhab grillezett fügévelHozzávalók:
225 g 86%-os étcsokoládé
1 ek méz
2 ek mézes szilvapálinka
pár szem füge
kevés méz vagy barnacukor

Az étcsokit a vízzel együtt vízfürdőn megolvasztom, simára keverem. Egy ennél nagyobb tál aljába kevés hidegvizet öntök és beledobok pár jégkockát. Erre a hideg vízfürdőre állítva habverővel habosítani kezdem a csokoládét. Közben belecsorgatok két evőkanálnyi mézes szilvapálinkát és kb. egy kanálnyi mézet. Addig habosítom, míg tejszínhabhoz hasonló, jól formázható habot nem kapok. Ha túlságosan keményre dermedne, akkor vízfürőn újra felmelegítem, majd hűtőfürdőn újra habosítom. Még elrontani sem lehet és annyira csokoládés! Hozzá fügét grilleztem kevés mézzel. Igazán remek páros!

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Kötényes írta...

Hol veszel hozzá cidre-t?

Lilahangya írta...

Kotenyes, meg a nyar derekan lehetett jo par hetig a lidl-ben kapni. Mi akkor tankoltunk fel belole. egy ideje sajna megint nem kapni

Copyright @ 2007-2009 lilahangya