A különleges köretek fordulója



Mitől különleges egy köret? Igazándiból mindig ide lyukadtam ki, amikor a Fakanál által meghirdetett fordulóra szánt recepteken gondolkodtam. Különleges, mert ritkán esszük, vagy mert mások eszik ritkán , szokatlan a párosítás, esetleg az egyik összetevő? Végül is azt hiszem bármelyik lehet. Az alap párolt rizst mi eléggé szeretjük, főleg, ha illatos jázminrizsből készül, de ritkán kerül "pucéran" a tányérunkra. A sült krumpli, a másik klasszikus viszont valóban nem fordul elő (alkalmasint TS ki is fejezi efelett érzett sajnálatát), mert nem szeretem, nem készítem szívesen így eszembe sem jut sütni. De készül annyi minden más, sült, vagy grillezett zöldség, bulgur, tortilla, sajtfelfújt, finom kenyérke, valamilyen tészta, gyümölcs, krumpliköret nem szokványos módon, zöldséges lepény, rizs ezzel-azzal és folytathatnám. Mivel nem lenne a legelegánsabb csak úgy linkelni a korábbi köretekre, készítettem néhányat, egyet burgonyával, egyet rizzsel (csakhogy feldobjuk a klasszikusokat) és egyet zöldségekből. Nem annyira különlegesek, de finomak, tényleg! A végén pedig azért álljon egy-két érdekesebb köret régebbről.

Pestoban sült krumpli sörben sült borsfüves csirkecombbal
A pesto nem a klasszikus bazsalikomos, merthogy kicsit feltuningoltam, sok fokhagymával, snidlinggel, petrezselyemmel, kevés rozmaringgal és azért bazsalikom is került bele. Fenyőmag helyett szezámmagot tettem bele és jutott bele egy kis parmezán is. Az arányok eléggé esetlegesek lettek, de nagyjából így festett a zöld szósz:

fél csokor snidling
fél csokor petrezselyem
10 nagy bazsalikomlevél
1 kis ág rozmaring
3 nagy gerezd fokhagyma
3 ek szezámmag
1 ek reszelt parmezán
kevés só

Körülbelül fél kg burgonyát meghámoztam, kockákra vágva megfőztem, majd leszűrtem, hagytam lecsepegni. A pestohoz a hozzávalókat finomra turmixoltam. Összekevertem a krumplit a zöld szósszal és irány a sütő, kb fél óra 180 C-on.
Ezzel párhuzamosan sült a sóval bedörzsölt, borsfűvel megszórt sörrel gyakran locsolgatott csirkecomb.

Sajtos, kukoricás rizzsel töltött gomba sherryben pácolt kakukkfüves májjal
A kukoricás, hagymás, sajttal összesütött rizst jó pár éve Kriszta barátném guatemalai férjétől lestem el. Azt nem tudom mennyire guatemalai a recept, de mint rizsköret minden esetre nem szokványos. A kész keveréket sütőtálban lepényszerűen sütöm általában, de most gombafejeket töltöttem meg vele. A mérce ezúttal egy capuccinos csésze volt és nagyjából négyfőnyi adag lett belőle.

1 kis csészényi mirelit kukorica
1 kis csészényi jázminrizs
2 szál újhagyma
1 ek vaj
3 ek natúr sajtkrém
kb. 5 dkg sajt (pl. Allgautaler)
8 szép nagy töltenivaló csiperkegomba

Vajon megpároltam a hagymát és a kukoricát, beleforgattam a rizst, majd felöntöttem két kis csésze vízzel. Megsóztam, készre főztem. Mikor elkészült belekevertem 3 evőkanálnyi sajtkrémet és belereszeltem a sajtot, a gombakalapokba töltöttem és sajttal megszórva készre sütöttem. A sherrys májhoz a félbevágott májdarabokat 1 dl sherryben két órán át pácoltam, majd leszűrtem és kukoricalisztbe forgattam. Egy kisebb serpenyőben olajat forrósítottam és beledobtam 2 gerezd szeletelt fokhagymát és 5-6 ágnyi friss kakukkfüvet. Ebben a fokhagymás, kakukkfüves olajban sütöttem meg a májakat.

Samfaina grillezett, zöldcitromos, chilis csirkemellel
A samfainat Pepita Aris Spanish food and cooking c. könyvében találtam. Gyakorlatilag a fanciák lecsójával azonos alapanyagokból készül, finom szaftos és a nem agyonsült zöldségek tényleges harapnivalót is adnak a hús vagy hal mellé.

1 nagyobb padlizsán
3 szál újhagyma
1 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kisebb cukkini
1 zöld és egy piroshúsú paprika (kaliforniai)
kb. 80 dkg paradicsom
1 friss babárlevél
só, bors
4 ek olivaolaj

A padlizsánt meghámoztam, felkockáztam, besóztam, majd fél órára félretettem. Az újhagymát felkarikáztam, a lilahagymát durva kockákra vágtam és két evőkanálnyi olajon aranyszínűre sütöttem. Hozzáadtam a fokhagymát, mikor illatozni kezdett rádobtam a cukkinit és a paprikákat. Átpirítottam, majd belekevertem a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és a babérlevelet. Letakarva alacsony hőn szotyogtattam, épp csak addig, hogy finoman levet eresszen, de a paradicosmdarabok ne essenek szét. Eközben törlőpapírral leitattam a padlizsán sós-keserű levét és a másik két kanál olajon aranybarnára pirítottam a kockákat. Mikor elkészült a paradicsomos raguba kevertem és sóval, borssal fűszereztem.
A grillezett csirkemellhez egy nagyobb mellfilét kisebb szeletekre vágtam, kicsit meglapogattam, sóztam, chilivel megszórtam, majd alaposan meglocsoltam limelével. Kb. egy órányit pácolódni hagytam, majd grill-lapon megsütöttem. Három főre elegendő adag.

Néhány finom köret régebbről:

Fokhagymás krumplilepényke
Sajtroppancs
Nektarinsaláta
Római tálban sült olajbogyós burgonya
Ricottával töltött sült paprika
Fűszeres burgonya édes chiliszósszal
Krémsajtos zöldségbatyuk
Pikáns almás-hagymás lepény
Rukkolás sajtfelfújt
Grillezett édeskömény udonnal

Hasonló alapanyagokból

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jól néznek ki! De mi az a borsfü? Borsikafü (csombor) talán?

Lilahangya írta...

Igen-igen, én borsfű néven ismertem meg, de a borsikafű és csombor is (talán gyakrabban is!) használatos neve.

Névtelen írta...

Érdekes a borsfü elnevezés, mert Anyu sokszor bors helyett használja :-) Németül meg Bohnenkraut, frissen általában zöldbabcsomagok mellett jelenik meg a piacon.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya