Képviselőfánk sárgában és barnában



Kezdem a legvégén: Tegnap felhívtam anyukámat, hogy elújságoljam neki igazi, házi képviselőfánk készült a hétvégén:
"Anya, nem is mondtad, hogy ilyen könnyű képviselőfánkot sütni!
A tésztát is te sütötted?
Igen, persze, óriásiak lettek és csuda finomak!
Hááááát, nem mondhattam... az igazat megvallva legelőszőr sikerült, aztán utána mindig olyan laposak maradtak... Ezért nem mondhattam!"
Nem mondom, hogy magamba zuhanva keseregem egy mítosz megdőlése miatt... de majdnem! Arra emlékeztem, hogy az utóbbi pár évben anyuci inkább megvette a kész fánkokat, de hogy az utóbbi pár év nem is pár lett volna, hanem jóóóóó pár?
A lényeg a lényeg, vagy negyven fánkocska készült Dolce Vita receptje alapján. Annyit módosítottam rajta, hogy alapból került 1 evőkanál vaníliakivonat a tésztába (lehet, hogy legközelebb egy kevés cukrot is teszek bele, ha tudom, hogy édesen szeretném csak tölteni), majd az egyik felébe még kakaó, kávé és rum:)

íme a csokis verzió, fél adagra (kb. 20 fánkra elegendő):
1 dl víz
10 dkg liszt
10 dkg vaj
3 tojás
2 tk vaníliakivonat
2 ek kakaópor
1.5 ek erős kávé
2 tk rum

A vizet felforraltam, bele a vajat, majd a lisztet, pár percig folyamatosan kevergetve főztem, kevertem a ragacsot. Tűzről levéve egyenként belekevertem a tojásokat, majd a vaníliakivonatot, a rumot és a kávét. Legvégül beleszitáltam a kakaóport és simára kevertem. Két teáskanál segítségével csinos kis halmokat tettem sütőpapírral bélelt tepsire, majd jó forró sütőben 200C-on 30 percig sütöttem őket. így gyönyörű magasak lettek, belül üregesek. Egy lehelletnyivel nedvesebbek belül, mint az alapverzió, de ez mit sem rontott az élvezeti értékén!


A töltelék pedig csoki mousse lett ala Mamma, illetve vaníliakrém alapú túrókrém, mangóval és málnával.

Túrókrém:
3 tojás sárgája
1 vaníliarúd
5 ek cukor és még ízlés szerint
1 csipetnyi só
2 dl tej
2 tojás fehérje
250 g túró
100 g natúr krémsajt (pl. Philadelpia)
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve

Ehhez a cukorral habosra kevert tojásból és a vaníliával és sóval felforralt tejből jó sűrű krémet főztem. Egy másik tálban botmixerrel simára kevertem a túrót és a krémsajtot, hozzáadtam a citrom levét és héját, majd belekevertem a vaníliakrémet. Egy picit utánédesítettem, majd a két tojás keményre vert habjával lazítottam.

A tálaláshoz, fánkocskákat kettévágtam és megtöltöttem a krémmel. A krém tetejére mirelit, vagy friss érett, kockára vágott mangó és málna került, végül a kalapkája. Mindenféle verzió született: sárga fánk barna krémmel, sárga sárgával, csokis fánk vaníliás krémmel és csokis csokissal. A végén kimaradt egy kis csokimousse no meg vagy 15 fánk. A fánkocskákat fagyasztóba tettem, jó lesz még ínséges időkben. A maradék csokimousset pedig még lazítottam egy tojás habjával és ezzel a krémmel bevontam pár fánkocskát, amúgy "profiterolosan".

Hasonló alapanyagokból

8 megjegyzés:

Dolce Vita írta...

Nagyon szépek lettek!
Úgy látszik, ez a fánk már csak ilyen. Nekem az első sütésem gyönyörű lett, (azt vittem a gbt-re), aztán a következő, a szilveszteri lapos lett mint az alföld :((( Alig tudtam pár felfújódott szemet fotózásra kihalászni belőle.

Lilahangya írta...

jaj, tenyleg Neked sem sikerult? Ezek utan kivancsi leszek a kovetkezo probara...

Névtelen írta...

Nekem ez mindig felfúvódik:
10 dkg liszt, 1 dl olaj, 1 dl víz, 3 tojás, pici só.
Víz+olaj+pici só felforral, majd bele a liszt és állandó kevergetés mellett addig tartom a tűzön, amíg el nem válik az edény falától és homogén massza nem lesz. Ekkor tűzről le, kicsit hagyom hűlni, majd egyesével belekeverem a tojásokat. Itt sok múlik a keverésen, mivel ilyenkor tudunk levegőt vinni bele. Massza habzsákba, aztán sütőpapírral bélelt tepsire kb. 2 cm átmérőjű golyókat nyomok, vízzel megspriccelem őket és 200 fokon megsütöm őket. Nekem ez eddig minden alkalommal sikerült!

Mamma írta...

Rég nem sütöttem már égetett tésztát, de akkor mindig sikerült. Előkotortam most a receptjeimet, de azokban más az arány.
Viszont régóta készülök valódi eclair-t sütni, akkor majd kiderül.

Ízbolygó, a Te tésztád gyakorlatilag ua., csak olajjal:-)

Névtelen írta...

Igen-igen, meg a vízzel spriccelést leszámítva. Nekem eddig mégis mindig felpuffadt és szép üreges lett!

Lilahangya írta...

izbolygo, vizzel vajh miert kell spriccelni oket?

Mamma írta...

Elnézést, Ízbolygó:-), szerintem azért kell megspriccelni, hogy kivülről még ropogósabb legyen.

Ízbolygó írta...

Igen, azért, hogy ropogósabb legyen. Kenyérsütésnél is szokták.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya