Tintahal fokhagymával – VKF XII



Fél kiló, kb 7-10 cm hosszú tintahalakra tettünk szert, amivel a VKF felkészülés kezdetét vette. Na meg persze a gondolkodás, hogy is kell megtisztítani. Némi kutakodás és telefonálgatás után kiderült, hogy roppant egyszerű, csak puszta kéz kell hozzá, meg némi víz.
A lépések:
  1. Fogjuk meg egyik kezünkkel a fejét másikkal a testét és húzzuk ki a testből a fej részt. Egyszerűen megy, szinte semmi erő sem kell hozzá. A fejével együtt a kijön a bele, és a tintazsákja is. Vigyázzunk azt ne nyomjuk szét. Ilyen kicsiknél nincs értelme a csápokkal törődni, dobjuk ki a fejével együtt.
  2. Húzzuk ki a testéből a szépiacsontot (meglepően hasonlít egy madártoll közepére). Van, hogy elszakad, törik, akkor csak hajlítsuk be a testét, így a csont beletört része kiszúrja a puha testet és ki tudjuk húzni a bentragadt részt is.
  3. Dörzsöljük le a színes hártyát kívülről és mossuk ki belül, hogy a maradék belső részeket is eltávolítsuk.
A megmaradt testeket fogjuk felhasználni.

Teljesen klasszikus, talán francia eredetű fokhagymás, citromos ízvilágot képzeltem el, amihez a nemrégiben felfedezett fagyasztott piros zöldségek illettek (Így Hangyám is elégedett lett a látvánnyal.)

Hozzávalók:
  • 40 dkg tintahal
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olivaolaj
  • párolt zöldség
  • liszt, só
  • citrom, vagy lime
Annyira egyszerű az elkészítése, hogy szinte gondban vagyok, hogy mit is írjak. Legfontosabb, hogy a tintahal igazán csak frissen finom, ezért javaslom, hogy a zöldségeket készítsük el előre, terítsünk meg és a családot ültessük le az asztalhoz. :)
A tintahalat tetszés szerinti darabokra vágjuk, ha még ennél is kisebbet szerzünk, elég félbe. Klasszikus persze a karikára vágás. Sózzuk, forgassuk meg lisztben és az apróra vágott fokhagymával bő, forró olajon süssük meg. Kb. 5 perc az egész. Akkor kész, mikor kezd rózsaszínű lenni és kicsit megkeményedik. (Ha nem sikerülne elsőre nem kell pánikba esni, lecsöpögtetés után vissza lehet rakni az oljaba, de persze ez így nem a legjobb.)
Kiszedjük a zöldség tetejéte, citromszeleteket adunk mellé, amivel mindenki meglocsolhatja a tányérjában.

Hasonló alapanyagokból

0 megjegyzés:

Copyright @ 2007-2009 lilahangya