Kakaós- kávés flan tortácskák




Péntek este egy kedves, rég látott vendégünk volt vacsorára, Marnie. A kánikulára való tekintettel elég sokat molyoltam rajta, hogy mi legyen a menü. Ne legyen sem túl fűszeres, sem túl nehéz, sem forró, sem degeszre tömős. De legyen kicsit Lilahangyás, hiszen ha nem is beszél magyarul (bár tegnap Kicsicsajjal egész jól elfecserésztek), a saját bevallása szerint a képek miatt is vissza-visszatérő hangyavendég. Végül grill nyársacskák és néhány féle saláta mellett tettem le a voksom, frissen sütött kenyérrudacskákkal. Jó választás volt, mindannyiunknak ízlett, a desszert nem különben. A desszert, amolyan ismeretlen-ismerős kombináció tegnap debütált és iziben fel is vettük a vendégvárós desszertek közé! :) A flan ismét kókusztejes flan lett, ezúttal kevesebb kókusztejjel és több limelével, limehéjjal, a tortácská alját képező chiffon torta pedig nagyon diszkréten kávés és jó csokis. 10 szuffléformára lett elég, így ma még egy kis repeta is belefért! Bár első pillantásra talán annak tűnik, de nem egy macerás desszert, a karamellt leszámítva húsz, huszonöt perc alatt összerakható. S ami a legjobb benne egy nappal előbb is elkészíthető, a kakaós tészta finom, puha és szaftos marad másnap is. Érdemes egész tortaként is készíteni, friss gyümölccsel vagy valamilyen gyümölcskompóttal tálalva egyszerűen zseniális.

Hozzávalók:
A flanhoz:
0.5 csésze cukor
0.25 csésze víz
3 tojás
2 tojás sárgája
0.5 csésze porcukor
1 csésze kókusztej
1.5 csésze tej
1 lime

A fél csészényi cukrot a vízzel kevergetés nélkül mérsékelt hőn aranybarnára karamellizálom (kb. 40 per0ig tartott), majd azonnal szétosztom a kis szufléformák aljába.
A kókusztejet a tejjel forráig melegítem, majd beleteszem a lime lehámozott héját és ezzel hagyom langyosra hűlni. A tojásokat a porcukorral jó habosra keverem, apránként beleszűröm a kókusztejes keveréket, simára keverem, végén belekeverem a lime levét is. Óvatosan a szufflétálkákba szűröm, ügyelve, hogy ne legyen habos és a massza a tálkák kb. feléig érjen.
A kakaós-kávés chiffon tésztához:
0.7 csésze liszt
0.3 csésze holland kakaópor
0.7 csésze cukor
4 tojás
0.25 csésze étolaj
0.25 csésze espresso
1 kk sütőpor
csipetnyi só
1 tk vaníliakivonat

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem, egy másikban pedig a tojás sárgákat, étolajat, kávét és a vaníliát. A lisztes keveréket apránként a tojásos masszához adagolom, simára keverem, végül hozzákeverem a keményre felvert tojásfehérje habot. Egy kanál segítségével óvatosan a flanra rétegezem, nem kell megijedni, a tetején fog úszni! A tálkákat nem töltöm tele, hiszen a sütis rész emelkedni fog sülés közben. A tálkákat egy nagyobb sütőtálba, vagy tepsibe teszem és vízfürdőben 160 C-on kb. 40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e, majd mikor meghült pár órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe teszem. Tálalás előtt pár másodpercre forró vízbe állítom a tálkákat, majd tányérra borítom. Kedv és ízlés szerint gyümölccsel vagy anélkül tálalom.

Hasonló alapanyagokból

8 megjegyzés:

Csíki Sándor írta...

Hmmm, ez tényleg szép. Gratulálok! :)

"saját levében" írta...

Az tuti, hogy a fotó hétnyelven beszél!

Lilahangya írta...

Igazán köszönöm!

Ottis írta...

Guszta!!

á la carte kulinaria írta...

Nagyon jól néz ki! Nem tudod véletlenül ilyen kis tortaformát hol lehet beszerezni? már elég sok helyen néztem, de még nem bukkantam rá : ((
Köszi előre is.

Lilahangya írta...

TVK, Ez igazandibol szuffleformaban sult, vizfurdoben. En a talkaim egy reszet a Coraban, ,masik reszet pedig az ikeaban szereztem be. Ha olyan kis pci fem karikakra gondolsz, azt nem tudom... talan Katay, Vasedeny stb?

Cserke írta...

Ez hihetetlenül jól néz ki, biztos nagyon finom is volt.

á la carte kulinaria írta...

Szia! Köszi az infót. Igen , én arra a fémkarikára gondolok. Majd megnézem az említett boltokban.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya