Sáfrányfagyi




Ennek a nyárnak az egyik nagy kedvence a sáfrányfagyi. Tekintetbe véve fogyatkozó sáfránykészletünk nem ez az a fagyi persze, amit nap, mint nap bekanalazunk, de azért készült már négy-öt alkalommal és még lesz pár alkalommal, abban biztos vagyok.
A sáfrányon kívül semmi extra hozzávaló nincs benne, nem tojásalapú, nincs benne mascarpone sem. Egy egyszerű tejfagyi tulajdonképpen, amiben remekül érvényesül a sáfrány különleges íze. Hol tejszín-tej keverékéből, hol pedig sűrített tejből készítem. Az eredmény így simán is meglepően krémes, de ha egy pici zselatinport is teszek bele még jobb lesz a textúrája. A sáfránytól pedig lágy sárga színe van. Remekül passzol pici illatos likőrrel meglocsolt gyümölcssalátához, vagy épp sárgadinnyéhez. Mondjuk sherryvel flambírozott sárgadinnyéhez.

Hozzávalók kb. 7 dl-hez:
350 ml tejszín
350 ml tej
8 ek cukor
1 nagy csipet sáfrány (ha van porrá őrölt az jobb)

A tejet és a tejszínt a cukorral forrásig melegítem, leveszem a tűzről, majd beleszórom a sáfrányt. Mire kihűl szép sárga színe is lesz. Szükség szerint (ha zavaróak a sáfrány szálak) átszűröm. Jó hidegre hűtöm, majd fagyigépben fagyasztom.

Hasonló alapanyagokból

17 megjegyzés:

Reni írta...

váóváó! Ez hatalmas ötlet. Imádom a sáfrányt, az ízét, a színét... :) Ez aztán a kreativitás :)

Lilahangya írta...

Koszonom Reni! erdemes kiprobalni! :)

szepyke írta...

Próbáltad a sáfrányt helyettesíteni sáfrányos szeklicével? Jóval olcsóbb, de nem tudom, hogy a fagyiban mennyire befolyásolja az ízét...

Lilahangya írta...

Szepyke, nem es nem is javaslom azokban az etelekben, ahol a safrany az ize miatt dominans. Ennel a fagyinal nem a szin az igazan kulonleges, hiszen melyebb vaniliafagyi szine van, hanem a safrany ize miatt finom. A safranyos szeklicenek sajna nincs ilyen finom ize, inkabb csak szinezoanyag!

szepyke írta...

Értem, köszönöm!

Unknown írta...

Pont tegnap néztem ki ezt a fagyit David Lebovitz könyvéből. Gyanítom a cukor is megteszi a dolgát a krémességet tekintve.
A szeklice kerülendő, mert bizonytalan, hogy mivel "szennyezik", hogy a sáfrány elérhetetlen színező hatását szimulálják. Többek közt téglapor is használatos erre (a középkorban ennél még kreatívabban hamisították a sáfrányt). Mellesleg sáfrányíze sincs. Csakúgy, mint ahogy olcsó sáfrány sem létezik. Szóval inkább el a kezekkel tőle.
A porként árült sáfrányt is hasonló okokból érdemes kerülni, mert itt végképp követhetetlen, hogy mi minden került bele a porba ill. mivel nyújtották, ha van benne egyáltalán sáfrány. Mindenképp szálakat vegyünk, s csak annyit, amennyit egy éven belül felhasználunk, mert hamar elveszti aromáját. Ha por formájában van szükségünk a sáfrányra, akkor sütőben óvatosan melegítsük meg egy kicsit, majd mozsárban törjük össze. Egy kevés folyadékban oldjuk fel és úgy kavarjuk el a többi hozzávalóban. A megmelegítéstől jobban kijön az íze, az összemorzsolástól és feloldástól pedig sokkal jobban színez.

Lilahangya írta...

Koszi Beatbull! Jokat szoktam mosolyogni, no meg keseregni, amikor latom a horror aron arult safranyos szeklicet, mint magyar safranyt a nagycsarnokban...
Ezt a poritasos technikat meg nem probaltam, koszi az otletet!

Lilahangya írta...

Lebovitz mesternel milyen alapu amugy a fagyi? Tejszines-tojasos, vagy csak siman tejszines?

Unknown írta...

Csak közvetlenül felhasználás előtt porítsd így, hogy ne vesszen el az aromája - jól be is fogja a mozsarat, szóval muszáj valamivel kioldani belőle. Még szebb sárga fagyit fogsz kapni eredményül. Jól lehet vele amúgy pl. fehér csoki mousse-t vagy tésztát is festeni ill. ízesíteni.

Unknown írta...

A könyvben azt hiszem tesz bele tojást (most nincs karnyújtásnyira a könyve ;) ), a blogján nem.

Lilahangya írta...

Rakerestem a blogon. A kokuszos -safranyosra gondolsz, ugye? Elkerulte a figyelmem, nem tudom kokusszal milyen lehet, biztos nem rossz!

Unknown írta...

Igen, a kókuszosra a blogján, a könyvében sima van. Ó, ne érts félre, képtelenség mindent követni és lekeresni elkészítés előtt ;) Csak épp tegnap szúrtam ki a könyvéből és megragadt ;)
Amúgy szerintem néha hátrányos is rákeresni arra, hogy van-e már hasonló ötlet az interneten, mert befolyásolhatja a fantáziád. Kb. úgy, mint amikor napocskát kell ábrázolnunk és mindig sárga kört rajzolunk csík alakú sugarakkal - befolyásoltak minket a korábban látott ábrázolások. Emiatt jobb néha szerintem jó távol kerülni a géptől és pusztán a saját fantáziával játszani ;)

erős ildikó írta...

Lenyűgöznek az ötleteid! Köszönöm!

Lilahangya írta...

Egyet ertek Veled! En viszont szeretem leellenorizni alkalmasint magam, jobb elkerulni az erzest, amit akkor erzek, amikor kiderul, hogy a naaaaagy, vilagga kialtott S.K. talalmanyom mar evek ota fozik a szomszed utcaban :) Bar igaz, a szakacsmuveszet tipikusan a szomszed utcabol taplalkozo, majd kedvunkre valtozo mufaj es ezzel nincs is semmi baj, szerintem!

Lilahangya írta...

Napmatka! En koszonom! :)

Ancsika írta...

Megelöztél! :)) Már gondolkodom rajta, de most kezdek elölröl törpölni.
Csodás! :)

cinober írta...

jaj, de vártam!!!
Köszi, köszi!
Berlin után próba.
M.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya