Krumplik köre



Cukroskata ötletének megfelelően egy ideje krumplis ételek receptjei korzóznak a fejemben fel s alá. Igazándiból valami érdekes desszertet szerettem volna keresni és elkészíteni, de ez most elmaradt. Kétféle egytálételt is készítettem, az egyik az újkrumplinak hódol, a második pedig egy nagy klasszikusnak, a rakott krumplinak. Viszont az első egy másik változatát készítettem már, nem éreztem igazán helyénvalónak. Viszont finom lett, de mennyire finom... Itt a helye!

Kakukkfüves parázskrumpli baconben sült spárgával

Hozzávalók:
1 kg parázskrumpli
100 g bacon
fél csokor zöldspárga
1 csomó újhagyma
1 kis fej újfokhagyma
1 csokor friss kakukkfű
300 ml húsleves

A parázskrumplit átsikálom, majd lecsepegtetem és kevés durva sóval meghintve, olivaolajjal meglocsolva a forró (180 C) sütőbe dugom úgy 15 percre. A húslevest felforralom, kicsit beforralom, kb. kétharmadára. A hagymákat nagyobb darabokra vágom és rászórom a krumplira, majd rálocsolom a húslevest. A spárgát megtisztítom, baconba tekerem, majd elosztom a krumpli tetején. További 20 percig sütöm. Mikor a krumpli már jó illatos, a húslvestől kicsit ragadós, bőven megszórom friss kakukkfűvel. Még pár perc sülés és már tálalható is.

Csőben sült rakottkrumpli darálthússal, cukkinivel
Hozzávalók:
1 kg krumpli
600 g darálthús
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma

fél piros kaliforniai paprika
400 g darabos konzerv paradicsom
2 zsenge cukkini
250 ml tejszín

3 ek reszelt parmezán
1 ek mascarpone
2 tojás
friss kakukkfű, oregano, bazsalikom
só, bors
olivaolaj
vaj

A krumpli meghámozom, felkarikázom, sós vízben 15 perc alatt félpuhára főzöm, félreteszem. A darálthúst kevés olajon megpirítom, hozzáadom a finomra aprított hagymákat, a felkockázott paprikát, majd felöntöm a darabos paradicsomkonzervvel. Kakukkfűvel, bazsalikommal, oreganoval, sóval és borssal fűszerezem. A cukkinit is vastagabb karikákra vágom. Egy szögletes, tűzálló kenyérformát alaposan kivajazok. Legalulra egy réteg cukkinit teszek, majd erre jön két sor krumpli. Igyekszem a krumpliszeleteket jó tömören lerakni, ahol kell kis darabkákkal kipótolom, hiszen majd szeretném a formából kiborítani és úgy felszelni. Erre terítem az összes darálthúsos ragut. Ismét két sornyi krumpli jön, majd cukkinivel fejezem be. Óvatosan a tenyeremmel kicsit bele is nyomkodom az edénybe. Egy tálban összekeverem a tejszínt a krémsajttal, tojással és parmezánnal. Sózom, borsozom és egyenletesen a krumplira öntöm. Óvatosan a pulthoz ütögetem, hogy a tejszín mindenhova eljusson. A sütőt előmelegítem 160 C-ra. Egy tepsibe vizet öntök, ebbe teszem a rakottkrumplival töltött kenyérformát és így sütöm 45 percig. Mikor elkészült megvárom, míg langyosra hül, tálra borítom és nagyobb szeletekre vágom.

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nagyon guszta!

carles Comella írta...

Super inteesant.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya