Mandulafagyi mandulás, csokis keksszel



Pár napja mandulás, szilvás rakott palacsintát készítettem és megmaradt jó néhány evőkanálnyi darált mandula. Hát persze, hogy fagyi lett belőle! Sajnos csak fél adag lett (a recept duplázva!), seperc alatt eltűnt, szóval ismétlés következik. Véletlenül épp volt egy adag frissen sült csokis, mandulás keksz, naná, hogy jól megettük vele!

Mandulafagyi (kb. 7 dl-hez):
350 ml sűrített tej (7.5%)
200 ml tejszín
150 ml tej
8 ek darált mandula
6 ek barnacukor
3 csepp keserűmandula aroma

A sűrített tejet és a tejet a cukorral forrásig melegítem, hozzáadom a darált mandulát, majd 10-15 percig alacsony hőn szotyogtatom. A legvégén hozzáadom a keserűmandula aromát, majd teljesen lehűtöm. Aztán a fagyigép kegyeire bízom.


Csokis keksz mandulával

Tudom-tudom, mindenkinek megvan A Csokiskeksz receptje, valószínűleg ez sem különbözik sokban a több recepttől. Nálunk ez lett a befutó, olyannyira, hogy ezt szoktam különböző módon felturbózni (pl. kihagyom a mandulát, helyette gyömbért reszelek bele, vagy épp darált, aszalt gyümölcsöt, stb.).

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
150 g 70%-os étcsoki
20 g vaj olvasztva
2 ek liszt
1 ek darált mandula
késhegynyi sütőpor
csipet só
1 tojás
fél tk vaníliakivonat
60 g barnacukor
pár szem mandula

A csokit a vajjal vízfürdőn megolvasztom. Összekeverem a lisztet, mandulaőrleményt, cukrot, sütőport és a sót. Hozzáadom a tojást, vaníliát és az olvasztott csokit. Jó simára keverem, majd sütőpapírral bélelt tepsire teáskanálnyi halmokat rakok. Belenyomkodok egy-egy szem mandulát. 180 C-on 12 percig sütöm. A tepsin hagyom kihülni.

Hasonló alapanyagokból

0 megjegyzés:

Copyright @ 2007-2009 lilahangya