Kenyértölcsér



Pár hónapja, amikor egy csomóan sörösdobozra csavarodva sütötték a kürtőskalácsot jutott eszembe, hogy akár kenyeret is lehetne így sütni. Ami jól nézne ki, az biztos, de megtölteni trükkös dolog lenne, márpedig egyre ez járt a fejemben. Aztán a minap találtam egy jó kis blogot, ezzel a képpel, ez az!!! Csakhogy nem volt hozzá sütőformám. Eszembe jutott viszont az a papírtölcsér, amit egy hobby boltban vettünk és egy ideje csak a sorsára várt. Már csak egy adag kenyér tészta és egy kis alufólia kellett hozzá. No meg a belevaló!

Hozzávalók 3 db kenyértölcsérhez:
3 csésze kenyérliszt (BL80)
fél csésze grahamliszt
20 g élesztő
1 ek méz
1 ek olivaolaj
2 tk só
kb. másfél csésze víz
olaj vagy vaj

A hozzávalókból sima, rugalmas tésztát dagasztok, majd letakarva duplájára kelesztem. Mikor megkelt, lisztezett felületen alaposan átgyúrom, majd háromfelé vágom. Körülbelül egy méter hosszú, hüvelykujj vastagságú kukacokat sodrok belőlük. A papírtölcsért bevonom alufóliával, majd lekenem olajjal. A kukacokat a tölcsér csücskétől kezdve rátekerem. Egy konyharuhával lefedve még 20-25 percet pihentetem, majd megkenem tojás fehérével és megszórom fekete szezámmaggal, vagy lenmaggal, esetleg mákkal. 200 C-on 25 percig sütöm. Mikor elkészült óvatosan kihúzom a tölcsért, pár perc hülés után már mehet is rá a következő tésztakukac. Persze, ha több tölcsér van, egyszerre egyszerűbb. A tölcsérek kb. 8 cm átmérőjűek és 30 centi hosszúak. Az ötlet pedig annyira tetszik, hogy már az édes kalácstésztás, gyümölccsel töltött verzión jár az eszem...

Hasonló alapanyagokból

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mióta Eszter sütött pár kenyeret erről a blogról, mindig megfogadom, hogy minden nap ránézek, de aztán mindig elfelejtem, és milyen rosszul teszem!
Ez is csodálatso, gratuálok, nagyon szép lett!

Móni

Lilahangya írta...

Köszi Móni, akkor onnan volt már ismerős a blog fejléce...

Maimoni írta...

HIhetetlen jó ötlet, és egy kérdésem van: ez valami spec. papírtölcsér - mondjuk, olyan kemény papír -, vagy akár házilag előállítható kartonból?

Lilahangya írta...

Ez ilyen kemenyebb, merevebb papirbol van, amit a hobby boltok decoupageolhato papir dobozkai, golyoi stb kozott lehet talalni, de szerintem egy masszivabb kartonbol is meg lehetne probalni.

VOKinga írta...

Én is tekercseltem ma, de ez ezerszer szebb és fantáziadúsabb, máris mentem! :)

Unknown írta...

Nagyon tetszik ez a kürtőskalács-tölcsér :) Apró formában igazán jó kis előételnek tudom elképzelni.

Lilahangya írta...

Igen, ilyen nagyban igencsak emberes adag, mi gyakorlatilag harman ettunk meg egyet vacsira

Cserke írta...

Ez nagyon szépséges, be is indult az agyam.

A képeidre meg mindig irigykedem, de ezt már mondtam.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya