Bánh gan - kókusztejes krém karamell



Ez is egyike volt azon recepteknek, amit az újdonsült kókusz imádatomban feltétlen szerettem volna kipróbálni. Francia ízek vietnámira hangolva, mondja a recept felvezetője, bár máshol meg dél-amerikai feelinget emlegetnek. Mindegy is, az eredmény magáért beszél. A receptben leírt adagok feléből készítettem, de mi tagadás egy nagyobb családi ebédnél akár két adag is eltűnne...

Hozzávalók 8 szufflé formához:
225 g cukor
80 ml víz
400 ml kókusztej
350 ml tej
6 tojás
100 g barna cukor
1 ek vaníliakivonat
kevés limelé
limekarikák
kókuszcsipsz

A cukrot a vízzel mérsékelt hőmérsékleten melegítem. Teljes oldódásig kevergetem, majd felforralom és mély aranybarnára főzöm. Kis formák aljába öntöm, pár percre félreteszem.
A tojásokat lazán felverem, majd simára keverem a barna cukorral, kókusztejjel és a tejjel. Végül vaníliával ízesítem. Egy-egy merőkanálnyit a tálkákba öntök, majd vízfürdőben 160 C-on 45 percig sütöm. Teljes hűlés után egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap tálalás előtt egy késsel a pereme mentén fellazítom, majd tányérra borítom. Meglocsolom kevés lime lével, majd pici kókuszcsipsszel és lime karikákkal tálalom.

Hasonló alapanyagokból

20 megjegyzés:

Méhn Niki írta...

Ez gyönyörűűű!! Nem találok szavakat, csak nyelek nagyokat.. :)

Kata írta...

Kora reggel sokkolni az embert ilyen látvánnyal és izekkel:))

Limara írta...

gyönyörű! Lehet, hogy holnap el is készítem! Köszönöm! :))

Anazar írta...

Remekül hangzik es persze ahogy kinéz!

trinity írta...

Nagyon izgalmas a kókusztejjel!!!

Kata írta...

Elkészítettem tegnapra, nagyon-nagyon finom, csak aranybarna cukrot nem sikerült egy jóitennek sem prezentálni, úgyhogy az fakó maradt... Mit ronthattam el?

Lilahangya írta...

En is jo sokaig foztem a karamellszirupot mire barnulni kezdett, szoval meg egy picivel turelmesebbnek kellett volna lenned...

Kata írta...

Hááát...ez éjjel 11 óra és éjfél között volt, és fél óra után tényleg meguntam:)...de így is isteni lett!

Lilahangya írta...

A fel ora viszont gyanus... annyit szerintem nem kellett, de nem mertem le, pedig a hetvegen duplaztam is belole... Nem lehet, hogy kicsit tobb viz ment bele?

Kata írta...

Kimértem pontosan a 80 ml-t...

Lilahangya írta...

Hat akkor egyelore passz... de tudod mit, csinalok egy adaggal es kimerem mennyi ideig tartott...

Kata írta...

Irigykedek...mert akkor te megint ehetsz belőle:) De gondold el, a férjem, aki nem szereti a kókuszt, repetázott belőle!

Lilahangya írta...

Hetvegen, anyukameknal kokusztej nelkul, ill. ahelytt tejszinnel keszitettem es epret ettunk hozza. Hihetetlen tempoban fogyott el... most is vmi ilyesmi jar a fejemben...

Lilahangya írta...

Hetvegen, anyukameknal kokusztej nelkul, ill. ahelytt tejszinnel keszitettem es epret ettunk hozza. Hihetetlen tempoban fogyott el... most is vmi ilyesmi jar a fejemben...

Mamma írta...

Lilahangya, csak most találtam rá a posztodra .. nem is tudtam, hogy újdonsült kókuszrajongó vagy!:))

Ez nem a reklám helye:), csak megemlíteném, hogy vietnámi crème brûlée-t készítettem már, igen hasonló a metódus. Rengeteg kaffir lime levelet tettem bele és még több lime-levet, na attól isteni citromos lett! Igazából a massza teljesen hasonló mindkettőnél.
Hátha kedvet kapsz ahhoz is... :))
Az Orient Express-en van: http://href.hu/x/8yll

Kata, a karamell tényleg hosszas dolog, nekem volt, hogy 1 óra alatt (egy !!) lett kész, volt, hogy 5 perc. :)) Ne kérdezd, mitől, nem tudom !!

Lilahangya írta...

Mamma, hat latod... fura dolgok tortennek velem. Hat meg ha azt is elarulom, hogy a savanyu izeket joval kevesbe birom, mint Dadi szuletese elott... Na ez am a katasztrofa nekem, nem a mak, meg a kokusz...
Az Orient expresszt lekadereztem mielott feltettem a postot :-), olvastam ezt a csodat. Kaffir lime levelhez meg nem volt szerencsem, ideje kiprobalni?

Mamma írta...

Nahát, ez tényleg szörnyű.. én meg ajánlgatom a lájmleveleket:)) ami pedig tényleg finom, nem csavaróan savanyú, hanem háttérben, diszkréten. Talán érdemes lenne kipróbálnod:), hátha. Ha nem kapnál, küldök Neked borítékban:)

A lányom, aki odavan az ősi itáliai ízekért, ugyanígy nem bírja a savanyút. Én meg a marokkói sós citrom levét is üvegből iszom!:)))
Nem kell erőltetni, talán majd egyszer!! :)) De adj neki egy esélyt:)

Lilahangya írta...

Mindenkepp! Remelem atmeneti ez a savanyuellenesseg, s talan ha elfogy az anyatejci nekem is megjon az eszem es ujra tudni fogja, hogy a citrom es a jo savanyu meggy a kedvencem!

Pearl írta...

delish!

Lilahangya írta...

Thanks Pearl!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya