Almás



Ebéd előtt két órával bement dolgozószobájába, hogy komolyan dolgozzék egy írásművön, amely hivatva lett volna egész Oroszországot minden oldalról megvilágítani, felölelve a polgári, politikai, vallási és bölcseleti szempontokat, megfejteni a kor legnehezebb, legbonyolultabb feladatait és kérdéseit, s világosan körvonalazni az ország nagy jövőjét, mindezt úgy, hogy megfeleljen azoknak a céloknak, amelyeket egy haladó szellemű ember maga elé tűz. Különben pedig a nagyszabású vállalkozás leginkább csak elmélkedésekre korlátozódott: a szerző egyre rágta a tollat, a papírra kis ábrákat rajzolt, végül mindent félretett, könyvet vett elő, s azt már egészen ebédig le sem tette. Ezt a könyvet olvasta a leves, mártás, a pecsenye, sőt még a sütemény evése közben is; emiatt némelyik étel kihűlt, némelyik pedig érintetlenül került le az asztalról.[...]"
Más példa: "Én magyarok, te magyarsz, ő magyarik" (mert ikes lesz az ige) hét civilizált nyelven (norvégül, görögül, bolgárul, baszk nyelven stb.) azt jelenti majd: "Ropogós kacsasültet eszem (eszel, eszik), idei uborkasalátával, miközben Yehudi Menuhin a »Csak egy kislány«-t húzza a fülembe."

A dolog roppant egyszerűnek indult: Végy egy kacsamellet, szedd ketté, bőrét, háját ne nyúzd le, inkább vagdosd be, dörzsöld meg sóval és kakukkfűvel. Ezután forró olajon süsd ízlés szerint. Tedd félre egy tálra, végy "egy fej félbevágott és felszeletelt hagymát", pirítsd üvegesre, lisztezd meg. Pár perc után tégy bele friss reszelt almát, áfonyalekvárt, húsleves levét:. Ha mindezt jól összeforraltad, tedd vissza a kacsamelleket. Süsd egy kicsit, hogy a hús átvegye a szószt.

Csakhogy az irodalom! Azzal mi lesz? Hol találom?
"Vacak nem szólt egy szót sem, hanem tele szájjal falta a csirkecomb-fát.
Pircsi egy domb felé futott, onnan kiáltott vissza.
– Torta! Halljátok! Tortából van a domb!
Jenő egy különös formájú bokor előtt állt.
– Akármi legyek, ha ez nem kacsamell! Sült kacsamell! A kedvencem!
S nagyot harapott a bokorba."
Mert bizony a szépirodalom és a receptek, hát nem kevés van. De melyiket válasszam, mi legyen? Aztán a nagy válogatásban odáig jutottunk, hogy a kacsamell szépen pihent a hűtőben, (recept kipipálva), de az irodalom, na az még sehol...
"Ugye amikor a borról beszélünk meg gasztronómiáról beszélünk, akkor nagyon hangsúlyosan nem beszélünk szociológiáról. Tehát a [...] egy jó ételnél soha nem beszélünk az éhségről, mert úriember nem azér' eszik, mert éhes, hanem azér' mert' az ízeket szereti."
És ez nem kacsa.

Idézetek:
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Holt lelkek
Örkény István: Nézzünk bizakodva a jövőbe!
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve - Ezeregy recept (ez ugye nem ér)
Csukás István: Hapci-rakéta a Hókuszpókusz-szigetekre
Eszterházy Péter - Részlet egy interjúból

Vigyázat, vendégpost! Ezt a bejeyzést TS írta.

Kételkedős leves naranccsal, gyömbérrel, sárgarépával



Nem is tudom miért döntöttem e mellett a leves mellett, de amolyan klasszikus meglátom és kipróbálom recept volt ay nlcaferol. Pedig csak mérsékelten rajongok a gyömbérért, no meg olyan fura triónak tűnt egyszerre a narancs, a sárgarépa és a gyömbér...ráadásul sósan. Elkészítettem, megkóstoltam, nem volt rossz, de némileg szabódva kínáltam vele TS-t. Persze erre ő is roppant kíváncsi lett, vajh mi az az étel, amihez saját választásom ellenére én is fenntartással közelítek. Jelentem, nem volt okom az aggodalomra, a kishölgynek is és TS-nek is ízlett. Párom elsőre ugyan soknak érezte benne a narancsot, aztán némi chilivel megbolondítva két tányérral benyomott belőle, sőt másnap még dolgozós ebéd is lett belőle. Aztán amikor a munkahelyén kérdezték tőle, hogy ugyan már mit eszik és mesélni kezdte, hogy répa, meg narancs és sós és a gyömbértől csípős egy picit, háááát elég furán néztek rá. Úgy látszik ez már csak egy olyan kételkedős leves...

Hozzávalók:
3 közpes sárgarépa
fél szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
fél narancs héja nagyobb darabokban
1 narancs leve
reszelt gyömbér
fehérbors

olivaolaj

A sárgarépát és a pórét felkarikáztam, kevés olajon megdinszteltem. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, belereszeltem egy kis darab (kb. két centis) szárított gyömbért, beletettem a narancs héját és vízzel felöntve főzni kezdtem. Mikor felforrt mérsékeltem a hőt és hozzáadtam a narancs levét. Körülbelül húsz perc alatt puhára főtt, már csak turmixolni kellett, sóval, borssal ízesíteni és kanalazni.

Baconos padlizsántekercs



Néhány szelet bacon, néhány szelet vékonyra vágott, elősütött padlizsán és sajtos, kukoricás rizs. Ez volt a vacsoránk minap. Csak épp az egész egyben, összetekerve és megsütve. Mellé pár szelet paradicsom és kész is a pompás vacsora.

Hozzávalók:
1 nagyobb padlizsán
15 dkg bacon
1 bögre jázminrizs
1 bögre mirelit kukorica
1 ek vaj
pici fej hagyma
2 ek reszelt edami

olivaolaj

A padlizsánt hosszában vékony szeletekre vágom, majd serpenyőben elősütöm, épp csak annyira, hogy könnyen tekerhető legyen. A rizshez a hagymát finomra vágom, majd a vajon a kukoricával együtt megpárolom. Hozzáöntöm a rizst, pár percig kevergetem, majd felöntöm két bögre vízzel, sózom és lefedve készre főzöm. A legvégén belekeverem a reszelt sajtot. A baconszeleteket pici átfedéssel egymásra fektetem. Merőlegesen ráfektetem a padlizsánszeleteket. Ráhalmozok néhány evőkanálnyi rizst, majd feltekerem. A tekercseket forró sütőbe tolom úgy 20 percre.

Még egy polentás finomság




Pár napja készítettem ezt a darálthúsos polentás egybensült fogást vacsorára. A darálthús olajbogyóval és félig szárított paradicsommal készült, jó sok fokhagyma kíséretében, majd kapott egy polenta paplant és irány a sütő. Egy óra alatt elkészült, végül is akár gyors vacsinak is mondható!

Hozzávalók:
250 g polenta
négyszeres mennyiségű húsleves
3 ek tejszín
500 g darált hús
1 doboz zöld olajbogyó
4 kisebb gerezd fokhagyma
három kanál metélt szárított paradicsom
fél szál póréhagyma
só, fehérbors
rozmaring
olivaolaj

A húslevest felforralom, folyamatos keverés mellett belecsorgatom a polntát és sűrűre főzöm, a végén belekeverek egy kevés tejszínt. A darálthúst kevés olajon megpirítom, rádobom a felkarikázott pórét és a zúzott fokhagymát. Hozzáadom a lecsöpögtetett szárított paradicsomot és az olajbogyót. Sóval, fehér borssal és friss rozmaringgal ízesítem. A húsos ragut egy sütőtálban egyenletesen eloszlatom, rásimítom a polentát, majd forró sütőben 20-25 percet sütöm.
Fotó a blogger képfeltöltő hibájának köszönhetően majd később!

Kacsacomb kakukkfüves szilvaszószban



Nagyon jó kis napunk volt tegnap. Nyugodt, jó késői reggeli, már-már ebéd, aztán kora este egy finom estebéd TS-től, csirkével és póréhagymával, egyéb aktuális zöldségállományra adaptálva. A desszert fahéjas babapiskótamorzsával és aszalt sárgabarackkal töltött sült alma volt. Mi pedig addig KicsiCsajjal kipakoltuk az összes száraz termést és szárított narancskarikát, fahéjat, moha gyűjteményt és adventi koszorút, meg mindenféle díszeket gyártottunk és téli forgót festettünk a gyerekszobába. Igazán jó volt, no!

A tegnapi nap ízeinek nem sok köze van hát a szóban forgó kacsához, viszont emezt már jó régóta igyekszem megírni, ugyanis annyira finom lett. Még a szilvaszezonban készült kakukkfüves szilvaszószt tettem próbára, no meg a sütőt, amit magára hagytunk. A hús három órán át sült lefedve, 160 C-on, teljesen omlós lett, tökéletes. Az eredmény annyira kedvcsináló lett, hogy szilvaszószt biztosan készítek jövőre is. Nekünk nagyon ízlett korianderrel is, de a kakukkfűves sem kutya! Zsemlegombócot ettünk hozzá.

Hozzávalók:
személyenként egy kacsacomb
kb. 400 ml kakukkfüves szilvaszósz
fél dl víz
só, friss kakukkfű

A combokat enyhén besózom, sütőtálba teszem, melybe fél deci vizet öntöttem. A szilvaszósz egyenletesn elosztom a húson, fóliával befedem és irány a süő!
Copyright @ 2007-2009 lilahangya