Körtés kelt lepény kamillás angol krémmel



Kamilla. Kamilla??? Igen, kamilla. No, azért óvatosan adtam be én ezt TS-nek. Kamillát nem igazán használjuk ugyanis itthon másként csupán mint enyhe gyulladáscsökkentőt, fertőtlenítőt. Mindig van itthon, de eszembe nem jutott eddig főzni vele. Szóval, múlt szombaton palóc leves készült és e mellé készült ez a körtés lepény, amolyan szemöldökfelvonós jóváhagyást követően. Abban maradtunk TS-sel, hogy dupla adag krémet készítek. Egy adagot vaníliával, a másikba teszek kamillát. Aztán végül háromféle krém lett, a harmadikba kandírozott narancshéj került. Meg kell valjam a kamillás győzött, nagyon jól illet a vilmoskörtétől zamatos sütihez! Azt nagyon-nagyon sajnáltam, hogy nem tudtam kiszaladni a kertbe néhány szál friss kamilláért... Receptet innen lestem.

Hozzávalók a körtés lepényhez:
20 g friss élesztő
50 ml tej
1/4 csésze cukor
1 1/2 tk vaníliakivonat

1 1/2 csésze liszt
2 tojás
100 g vaj
nagy csipet só
2 szép vilmoskörte

kevés citromlé
3 ek cukor


Az élesztőt a kevés tejben fellazítom. A cukrot puha vajjal és a vaníliakivonattal habosra keverem, hozzáadom a tojásokat, majd a tejes élesztőt. Beleszitálom a lisztet, a csipet sót és jó simára dagasztom (elég ragaód, vajas a tészta). Egy kb. 30 centis kerek lepényformát kivajazok és belesimítom a tésztát. Letakarva másfél órán át kelesztem. A körtéket vékony szeletekre vágom és a másfél óra kelesztést követően szépen belenyomkodom a tésztába. További fél órát kelesztem, hogy a tészta szépen körbeölelje a körteszeleteket. A sütőt felmelegítem 180 C-ra, a lepény tetejét megszórom cukorral (szerintem ez nem is hiányozna annyira, legközelebb kihagyom) és kb. negyven percig sütöm. A tészta teteje nagyon gyorsan megpirul, a megégést elkerülendő letakarva sütöm tovább.

A kamillás angolkrémhez:
150 ml habtejszín
150 ml tej
4 filter kamillatea
3 tojás sárgája
3 ek cukor


A tejszínt összekevertem a tejjel és felforrósítottam. Beletettem a kamillateát, mérsékelt hőn úgy tíz percig szotyogtattam, majd letakarva állni hagytam kb. egy óráig. Mikor kihült a tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral. A kamillás tejszínt újra felmelegítettem, egy merőkanálnyit simára kevertem a habos tojássárgájával, majd az egészet visszatettem a tűzhelyre és közepesen sűrű krémmé főztem. A kamilla íze egyáltalán nem tolakodó, mégis van a sima sodóban egy kis plusz! Langyosan volt talán a legfinomabb!




Hasonló alapanyagokból

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mikor veszed ki a kamillás filtert?

Névtelen írta...

Ez a recept nekem is a könyvjelzők között volt! :) Nekem még puhítani kell a családot a kamilla-témában, pedig szerintem is nagyon finom lehet! :D

Lilahangya írta...

Ugy egy orat aztak a filterek. A recept azt irta, hogy vagy kb. egy ora, vagy ha mar eleg illatosnak erzed. Igazandibol a tejszin kicsit elfedi az illatat szerintem, szoval ugy egy ora volt...

Méhn Niki írta...

Hát ez fenomenális! :D

pastry studio írta...

Very beautiful and thank you!

Lilahangya írta...

It's been my pleasure!

sneci írta...

ez irtó jól hangzik, én az ilyesmit szeretem: puha, gyümölcsös, nem túl édes, krémes, különleges. Ideális süteménynek hangzik, látszik. ki fogom próbálni húsvétra. Referálok:)

Copyright @ 2007-2009 lilahangya