Citrompuding a sütőből



Azt kell mondjam, szinte tökéletes! Nem harsogóan citromízű, mégis pont annyira savanykás, amennyire én szeretem. A teteje már-már piskótaszerű, aranyszínűre sült, középen és alul pedig pompásan krémes. Egy-egy tálkányi adag pont elég is egyszerre, azért később vissza-vissza kell kukkantani egy újabb adagért! Csak ajánlani tudom! Egyetlen dolog lenne, amit legközelebb másként próbálnék ki, ez pedig a cukor mennyisége lenne. Talán a felére is lecsökkenteném, de ez tényleg már csak ízlés kérdése! Ja és pillanatok alatt összeállítható! A recept az Olive magazin 2008. aprilisi számában jelent meg.


Hozzávalók:
50 g vaj
200 g porcukor
3 tojás szétválasztva
1 citrom héja reszelve
100 ml citromlé (kb. 3 db)
50 g liszt
250 ml tej

A szobahőmérsékletre felengedett vajat a porcukorral és a citromhéjjal jó habosra kevertem, majd egyenként belekevertem a tojások sárgáját. Mikor jól kifehéredett hozzáadtam a citromlevet. Majd beleszitáltam a lisztet, összeforgattam, majd hozzáadtam a tejet. Végül óvatosan belekevertem a félkemény habbá vert tojásfehérjét. Pici szufflé formákba és csészékbe öntöttem (6 darabba fért el) és vízfürdőben 180 C-on kb. 30 percig sütöttem. A recept 45-50 perc sütést írt, de azt gondolom annyi idő alatt már csak citromos piskóta lett volna a végeredmény, így pont tökéletes volt. Kevés friss mentával tálalom, de legközelebb azt hiszem bele is teszek egy kevés aprított mentát, el nem ronthatja, ugye?

Hasonló alapanyagokból

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hmmmmmm, de jól hangzik!! Listára teszem :-)

Névtelen írta...

Kedves Lilahangya!
Nem rég találtam a blogra, de azóta szinte állandóan a receptek között böngészek, mindegyik jobbnál jobb! Csodálatosak a gyerekek, ínycsiklandozók a fotók!!!! Láttam hogy többek között fagylaltban is nagyon "otthon vagy". Megkérdezhetem, hogy milyen géped van, és hogy javasolnád-e, eddig Dolce Vita botmixeres kevergetős módszerét használtam, de a receptjeiden felbuzdulva fontolgatom egy gép beszerzését.
Szép estét! Szia. Szilvi

Lilahangya írta...

Szia Szilvi,
nagyon orulok, hogy tetszik a lilahangya! :-) Lassan majd beindul a fagyiszezon, mar elkezdtem gyujteni az uj recepteket! Nos, nekunk egy DeLonghi kis fagyigepunk van. kb. 7 dl-1 liter fagyit szoktam vele egyszerre kesziteni. Gyakorlatilag nyaron mindig a fagyasztoban van egy tartaly. Az elozo szintugy delonghi fagyigepunknek leegett a motorja, viszont igy ket lapatunk es tartalyunk van, ami nem rossz! Szoval: nyaron mindig hasznalom, foleg, ha tejszines, tejes fozott fagyit keszitek (vaniliafagyi, madartej, dio, mazsolas vanilias stb), szerintem ezeknel jobb a fagyigep. Viszont ha vizes alapu gyumifagyit, granitat keszitek, akkor tobbnyire csak villaval feltorom parszor. Bar a geppel finomabbak a kristalyok, az bzitos. Nekem a fagyigeppel kevert vaniliafagyi pl. mindig kremesebb, finomabb lesz, mintha csak habverovel parszor atmixelnem (arrol nem is beszelve, hogy az ismetelgetest jol elszoktam felejteni...) egyenletesebben fagy. Meg aztan gyakorlatilag ugy szokott kinezni egy nyari vasarnapi ebednel, hogy elkezdjuk kanalazni a levest es akkor elnditom a fagyigepet. Mire a desszerthez erunk elkeszul, pont jo es el is fogy... Olyan 10-15 e ft korul lehet most is, en ajanlom, de csak akkor, ha tenyleg nagy fagyifogyasztok vagytok (nalunk egy nyari heten ugy ot liter biztos elfogy, foleg gyumolcsalapu, szoval tenyleg kihasznalom).

Névtelen írta...

Kedves Lilahangya!
Köszönöm a választ, szerintem fogunk venni egy gépet, most, hogy megtapasztaltuk a különbséget a cukrászdai és házi fagyi között... Már most csinálok minden héten fagyit, mi lesz nyáron... :-)))
Szia. Szilvi

Lilahangya írta...

Hat majd sok-sok finom fagyi!!! :-)

Copyright @ 2007-2009 lilahangya