A bonbonkáim



Beszálltam a bonbongyártó biznicbe. Na nem komolyan, csak amúgy egy próba kedvéért. Nem karácsonyra gyúrok, csak amolyan próbáljukmárkiháthasikerülelőünneplőstélifinomság. Olyan sokan próbálgattátok már, kívánatosabbnál kívánatosabb változatokkal, trüflikkel, szaloncukival. Gondoltam, rajtam a sor. A mutatvány végrehajtásához beszereztem:

Apró kis papírkapszlikat
200 g 70%-os étcsokit
1 konzerv cukrozott sűrített tejet
5 dkg vajat
3 ek 30%-os tejszínt
1 tk rumot
egy kevés magozott meggyet
1 ek pörkölt, durvára tört kakaóbabot

Kétszer futottam neki a gyártásnak, aztán mindig megakadt valami miatt (munkahelyi lefáradás, aztán Kicsicsaj beteg lett és hasonló ügyes-bajos dolgok). így volt vagy négy nap, mire kész lettem. De valójában azt gondolom, hogy egy nap két munkafázissal, közte pár órányi szünettel készen van, így is írom le. Előszőr bő két óráig főztem a konzerv tejet, majd hagytam teljesen kihülni. Eközben vízfürdőn felolvasztottam 20 dkg étcsokit a vajjal, rummal ízesítettem és kapott egy kis tejszínt, hogy selymesebb legyen.
Ezután jött az egész legmacerásabb része. Hogyan vonjam be a papírformácskák belsejét, hogy az oldalán is megmaradjon, ne legyen se túl vastag, se túl vékony? Próbáltam kis szószoskanállal,nem igazán jött be, gyakorlatilag leforráztam magam. A következő a teáskanál volt, nem az igazi. Aztán jött a műanyag fecskendő (munkahelyi ártalom, steril, egyszerhasználatos természetesen!).Kissé oldalra döntve szépen lassan forgattam a kis papírkosarakat, közben egyenletesen adagoltam a csokit. Tökéletes lett! Félrettem őket, Kicsicsaj mentes helyre (hűtő, kamrapolc stb előnyben). Amikor szépen megszilárdultak megtöltögettem őket. Volt olyan, amit csak a karamellizálódott tejkrémmel, volt amit csak meggyel, volt amit meggyel és karamellel és volt, amibe kicsivel több csokit öntöttem és kapott bele kakaóbbot. A tetejére jött egy újabb adag csoki, ide-oda egy pöttynyi karamell, irány a hűtő és már kész is. TS szerint isteni lett. Nekem a meggyes csokis volt a favorit, bár a meggyes karamelles sem volt akármi.

Hasonló alapanyagokból

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én simán, ecsettel kentem ki őket, kétszer, a kettő között fejjel lefelé dermesztettem a fűtetlen konyhában, teljesen jók lettek. Chiliinél is írtam, hogy most már igyekeznem kell a hátralévő trüffelek és a házi konyakmeggy leírásával, de majd legalább lesz mit linkelnem, ha már fotóm nincs :)

Névtelen írta...

Teljesen tudatlan vagyok:( Mit jelent az, hogy a konzervtejet 2 órán át főzted?

Keserédes írta...

Hű, nagyon csinosak, gratula!

Lilahangya írta...

jaj, dehogy is vagy tudatlan! Megmondom oszinten nekem sem volt szoros ismeretsegem ezelott a konzerv suritett tejjel. Szoval cukrozott suritett tej, zart konzerves dobozban. Ezt teszem bele annyi vizbe hogy teljesen ellepje es igy fozom ket orat. Ez ido alatt a cukor szepen karamellizalodik es csuda edes finomsag lesz a dobozban

Lilahangya írta...

Ja meg annyit, hogy kinyitni, csak teljes kihules utan ajanlatos

Lilahangya írta...

t3v, en is kiprobaltam az ecsetet, de annyira maceras volt...

Névtelen írta...

kinek a pap :) egyet kentem balra, egyet jobbra, és kész volt. kicsi ecsetem van, pont beterítette. nekem ez a csorgatom-forgatom hangzik idegőrlően :)

Névtelen írta...

Kiváló töltelék a vörösborban áztatott aszalt szilva is!

Névtelen írta...

Hol kaptok cukrozott sűrített tejet konzervdobozban?
Mert én azt csak tubusban ismerem...

Lilahangya írta...

Orsi! Amit tavaly ehhez hasznaltam meg kulfoldi beszerzes volt. Nmreg fogyott l az utolso konzrv. Itthon n ugy emlekszem, hogy mar lattam nagyobb aruhazakban, de a parom szerint az nem cukrozott volt. Tudom, hgy Fuszeres Eszternel is szoba kerult mar, esetleg kerdezd meg tole is. Valaki masnal viszont olvastam, hogy tubusost is tudott szetdurranas nelkul fozni. Ha esetleg ezert kerdezted volna...

Névtelen írta...

Ezek a bejegyzések már jó régen íródtak...
esetleg, ha valaki még erre járna kérdezném, hogy "dobozos konzerv tej" létezik még? ha igen, akkor hol?
Úgy 15 éve vagy régebben emlékszem valami orosz vagy lengyel dobozos tejsűrítményre.

Most, amikor kerestem bárhol a bevásárlóközpontokban, csak néztek rám bambán, hogy mi az?
Persze van tubusos cukrozott tej, de annak az ilyettén karamelizálása nekem nem sikerült, kisebb edénybe tettem, fóliával lezártam vizes edénybe sütőbe raktam és a fentiek szerint "aszaltam" két órán át...de igazi karamall nem lett belőle, utánsütöttem még a tűzhelyen.

Szóval, ha valaki tud tejkonzerv lelőhelyet Magyarhonban az szúrja be a linket.

Lilahangya írta...

Szerintem a Nagycsarnokban az Ázsia Bt-nél előfordul, bár nem úgy írom ezt, hogy igen, múlt héten ott vettem...

Copyright @ 2007-2009 lilahangya