Csak élénken, avagy XI. V.K.F.! az élénkítőszerek jegyében – 1.rész



Mikor kigondoltuk a fordulót, nemcsak Mikulás aktuális fáradtsága volt a mérvadó, hanem az engem igen régóta foglalkoztató gondolat is, mely a kakaó, tea és kávé húsételekben való felhasználása körül tekergett. Persze, ezt a gondolatsort ugyancsak serkentette az a jó néhány kakaóbabos, csokis recept, melyek Keserédes pályázatára érkeztek. Úgy tűnt, a téma mást is érdekel és valószínűleg nem csak könyv-, film és útiélményeknek köszönhetően. A kiírást leszűkíteni nem szerettük volna erre a hármasra, hiszen ki tudja, ki mit szeret, mivel, mitől élénkül fel, már ha egyáltalán szüksége van rá. Végűl mégis kiemeltük ezt a triót, mint legalapvetőbb élénkítőszereket, majd fennen kértük, hogy „teát, kávét ne adjatok”. Ennak igen prózai oka van: azt hiszem abszolút magaslabda lett volna, ha valaki egy erős fekete vagy egy csésze illatos tea fotóját teszi az orrunk alá :-) (Remélem Lorien ez némileg magyarázatot ad Mikulás galádságára!) Persze ez viszont erősen azt sejtette (hittem én), hogy mely ízek irányába befolyásoljuk majd a készülő étkeket.

Kiírás megtörtént, kíváncsian vártam a visszajelzéseket, s mint utóbb kiderült, többen voltak az elbizonytalanodók, mint akik kapásból tudták mit szeretnének készíteni. Meg persze jött Hanuka meg a Karácsony is a nyakunkon, vizsgák, zh-k, mindenféle évvégi munkahelyi sürgedelmek, otthon meg, akinek van még energiája, az ötletel, próbasüt, -főz. Mindezek ellenére azt hiszem nem volt ez rossz kör: 44 bejegyzés érkezett 35 blogról, többen 2-3 ételt is készítettek valamilyen élénkítőszerrel.

De mi minden is tartozik ide? Amilyen egyszerűnek és rövidnek tűnt a lista első gondolatra, annyira terjedelmes lett később, ami végül is lehetőségek elég bőséges tárházát adta. A teljesség igénye nélkül íme egy-két csoport:

Mert ugye, itt van elsőként a koffein-családba (xantinok) sorolható kávé (koffein), tea (tein), kakaó (teobromin), mate (matein), kóladió (koffein), guarana (guaranin). A wiki szerint több mint 60 növény faj levele, magja vagy gyümölcse tartalmaz valamilyen koffein jellegű vegyületet. S hogy miként is hatnak? Valahogy így: Kávé be, Mikulás szeme felpattan, kerekek kattogása gyorsul, motor felpörög, már emlékszik hova tette a sapkáját, csomagokat leszámolja, bepakolja, Télapó szánra fel, rénszarvast beizzítja, majd elrobog. Aztán pár perc múlva kézifék behúzva, Télapó sürgősen leugrik, elvonul, majd megkönnyebült arccal folytatja útját. Ha Télapó teával indítja a napot kicsit később találja meg a sapkáját, viszont hosszabb ideig tud rénszarvasaival robogni. A koffein hatásának alapos ismertetése megtalálható pl. a wikin angolul, magyarul pedig többek között itt és itt. A kávéból készült különböző italokról Juc írt egy jó kis összefoglalót, íme.

Az élénkítő alapanyagok ugyancsak népes csoportját teszik ki a nemi vágyat serkentő, vagy erősítő afrodiziákumok. Csokoládétól a zellerig, méztől az avokádóig, zöldségféléktől az állati eredetű élelmiszereken át, a gyümölcsökön keresztül a fűszerekig nagyon gazdag a választék. Vágykeltő mivoltukat többnyire kinézetüknek, illatuknak, ízüknek köszönhetik. Afrodité konyhájának irodalma igen gazdag, a gyűjtemény Télanyóka polcán is ott van: Hiába is fáradt Télapó, jó vacsorával várja Télanyó: bazsalikomos zellerkrémleves, chilivel jó erős, heves. Követi ezt jó falat, mit minden nap a tenger ad. Kagyló húsa fokhagymával, fehér borral és sáfránnyal. Desszert is van mézes, édes, csokoládés, fügés, krémes. Jó borral leöblítve Télapóka kidől tőle. Dőlne bizony, ha hagyná Anyó, de e sok falat mire való? Szeme ragyog, pilla rebben, Télapóka kedve reppen. Rákacsint már Télanyóra kezdődhet az éji móka.

Ugyancsak jól ismert jó néhány zöldségféléről, gyümölcsről, fűszernövényről, hogy ilyen vagy olyan módon élénkítőleg hat a szervezetre. A paprika, a gyömbér, a rozmaring, a fokhagyma, a kékszőlő mind serkenti a vérkeringést. Mások, az "okos kaják" a memória javulását eredményezik. Ide tartozik pl. a brokkoli, a feketeribizli, paradicsom, olajos magvak, zsálya, hal. Kis mennyiségben ugyancsak élénkítőleg hat az alkohol. Hogy kinél hol van ennek a kis mennyiségnek határa, egyrészt egyénfüggő, másrészt jelentősen változhat az alkohol mellé fogyasztott ételektől, italoktól is. Minden élénkítők közül a legalapvetőbb azonban a cukor. A szőlő- és gyümölcscukor energiát biztosít a szervezetnek és az agyműködés tápanyagául szolgál. Megvonása fáradékonyságot, koncentrációs zavarokat és a fizikai állóképesség csökkenését eredményezi.

Szóval láthatjátok, a választék nagy, gyakorlatilag beesve a hűtőbe, a kamrába degeszre élénkíthetjük magunkat :-) S így Karácsony tájékán, amikor amúgy is tobzódunk az ízekben, alapanyagokban és fűszerekben, ez ha lehet még egyszerűbb.

De lássuk miket is főztünk, röviden és egyelőre csak számokban, nevek nélkül (receptes összefoglaló a következő postban):
Négyféle levest főztetek, kilenc hússal készült ételt, született néhány konytyalávaló jóféle itóka is, de a legtöbbje - 26 - desszert lett. Főztetek recepteket hűen követve, kombinálva, de készültek fantasztikusan jó fogások a szabad alkotókedv eredményeként is.

A leveseknél és húsételeknék a bors, az alkohol, a gyömbér, a chili és a méz lett az öt leggyakrabban alkalmazott élénkítő. Azért készültek igazán izgalmas húsételek zöldteával, kávéval és kakaóval is. Számunkra szokatlanabb összetevők voltak a wasabi levesben való alkalmazása, illetve egy mentás zöldteás halfilé.

A desszertek között jó néhány bűnbeejtő praliné, sokféle tányérdesszert (mousse, panna cotta, flan és hab), fagyi is van :-) egy-kettő, s jónéhány teasütemény. Tortákat egy pompás Sacher képviseli. Egyik ínycsiklandozóbb, mint a másik. Desszertfronton a cukrot nem számítva tarolt az alkohol, a csokoládé, a vanília, a kávé és a gyömbér. A csípős vonalat a chili, bors, wasabi trió képviselte, de született édesség Red Bullal (!), mákkal és élénkített az áfonya színe, a sütés maga sőt a gyerkőcök elégedettsége is :-)

Összességében, ha már számolgatunk, a beküldött receptek alapján a legek legje az alkohol, a gyömbér és a csoki lett.

Folyt. köv.!

Szöveg és képforrások http://en.wikipedia.org, www.edenkert.hu,


Hasonló alapanyagokból

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy költő veszett el benned! Gratulálok!

Névtelen írta...

ez nagyon szép teoretikus mű! :)

Névtelen írta...

Ugye nem baj, ha nagyon nevetek? :D

Cukroskata írta...

Költői ez az összefoglaló :-) Kíváncsian várom a folytatást.

Lila Füge írta...

állat jó eddig. tanultam is belôle, szuper! várom a folytatást, ha már idôre nem sikerült kreálnom...

Névtelen írta...

Télapó és Télanyó... pillan rebben...:-))Ez jó!
Nagyon várom a folytatást is! (természetesen nem a Télapó/-Anyó kontextusban. Azt el tudom képzelni:-))

Névtelen írta...

pilla:-)

László írta...

Azért azt nem árt tisztázni szerintem, hogy a cikkben leirt "cukor", nem a kristálycukor. Az semmilyen energiát nem szolgáltat.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya