Mikor kigondoltuk a fordulót, nemcsak Mikulás aktuális fáradtsága volt a mérvadó, hanem az engem igen régóta foglalkoztató gondolat is, mely a kakaó, tea és kávé húsételekben való felhasználása körül tekergett. Persze, ezt a gondolatsort ugyancsak serkentette az a jó néhány kakaóbabos, csokis recept, melyek Keserédes pályázatára érkeztek. Úgy tűnt, a téma mást is érdekel és valószínűleg nem csak könyv-, film és útiélményeknek köszönhetően. A kiírást leszűkíteni nem szerettük volna erre a hármasra, hiszen ki tudja, ki mit szeret, mivel, mitől élénkül fel, már ha egyáltalán szüksége van rá. Végűl mégis kiemeltük ezt a triót, mint legalapvetőbb élénkítőszereket, majd fennen kértük, hogy „teát, kávét ne adjatok”. Ennak igen prózai oka van: azt hiszem abszolút magaslabda lett volna, ha valaki egy erős fekete vagy egy csésze illatos tea fotóját teszi az orrunk alá :-) (Remélem Lorien ez némileg magyarázatot ad Mikulás galádságára!) Persze ez viszont erősen azt sejtette (hittem én), hogy mely ízek irányába befolyásoljuk majd a készülő étkeket.
Kiírás megtörtént, kíváncsian vártam a visszajelzéseket, s mint utóbb kiderült, többen voltak az elbizonytalanodók, mint akik kapásból tudták mit szeretnének készíteni. Meg persze jött Hanuka meg a Karácsony is a nyakunkon, vizsgák, zh-k, mindenféle évvégi munkahelyi sürgedelmek, otthon meg, akinek van még energiája, az ötletel, próbasüt, -főz. Mindezek ellenére azt hiszem nem volt ez rossz kör: 44 bejegyzés érkezett 35 blogról, többen 2-3 ételt is készítettek valamilyen élénkítőszerrel.
Mert ugye, itt van elsőként a koffein-családba (xantinok) sorolható kávé (koffein), tea (tein), kakaó (teobromin), mate (matein), kóladió (koffein), guarana (guaranin). A wiki szerint több mint 60 növény faj levele, magja vagy gyümölcse tartalmaz valamilyen koffein jellegű vegyületet. S hogy miként is hatnak? Valahogy így: Kávé be, Mikulás szeme felpattan, kerekek kattogása gyorsul, motor felpörög, már emlékszik hova tette a sapkáját, csomagokat leszámolja, bepakolja, Télapó szánra fel, rénszarvast beizzítja, majd elrobog. Aztán pár perc múlva kézifék behúzva, Télapó sürgősen leugrik, elvonul, majd megkönnyebült arccal folytatja útját. Ha Télapó teával indítja a napot kicsit később találja meg a sapkáját, viszont hosszabb ideig tud rénszarvasaival robogni. A koffein hatásának alapos ismertetése megtalálható pl. a wikin angolul, magyarul pedig többek között itt és itt. A kávéból készült különböző italokról Juc írt egy jó kis összefoglalót, íme.

Négyféle levest főztetek, kilenc hússal készült ételt, született néhány konytyalávaló jóféle itóka is, de a legtöbbje - 26 - desszert lett. Főztetek recepteket hűen követve, kombinálva, de készültek fantasztikusan jó fogások a szabad alkotókedv eredményeként is.
A desszertek között jó néhány bűnbeejtő praliné, sokféle tányérdesszert (mousse, panna cotta, flan és hab), fagyi is van :-) egy-kettő, s jónéhány teasütemény. Tortákat egy pompás Sacher képviseli. Egyik ínycsiklandozóbb, mint a másik.
Szöveg és képforrások http://en.wikipedia.org, www.edenkert.hu,






8 megjegyzés:
Egy költő veszett el benned! Gratulálok!
ez nagyon szép teoretikus mű! :)
Ugye nem baj, ha nagyon nevetek? :D
Költői ez az összefoglaló :-) Kíváncsian várom a folytatást.
állat jó eddig. tanultam is belôle, szuper! várom a folytatást, ha már idôre nem sikerült kreálnom...
Télapó és Télanyó... pillan rebben...:-))Ez jó!
Nagyon várom a folytatást is! (természetesen nem a Télapó/-Anyó kontextusban. Azt el tudom képzelni:-))
pilla:-)
Azért azt nem árt tisztázni szerintem, hogy a cikkben leirt "cukor", nem a kristálycukor. Az semmilyen energiát nem szolgáltat.
Megjegyzés küldése