Krémes zöldséges polenta



Na kéem, accsol a laptopom. Egészen úri módon teszi, csak hosszas inzultálás után hajlandó r betűt írni. így ha a fűszeként használt rozmaring ozmainggá válik és kémes krémeset írnék senki ne lepődjön meg.

Egy gyors, húsmentes vacsi. Polenta, örök kedvenc, tejben főzve, zöld fűszerekkel, mozarellával, fokhagymával, sok zöldséggel. Isteni!
Hozzávalók:
250 g kukoricadara
1 l tej
2 gerezd fokhagyma
kb. 500 g vegyes zöldség (nálam újhagyma, zöldbab, sárgarépa, gomba)
2 mozarella golyó
só, bors
kakukkfű
olivaolaj

A tejet felforralom, mad lassan belecsorgatom a polentát és belereszelek két gerezd fokhagymát. Folyamatosan kevergetve készre főzöm, a legvégén sózom és beletépkedek egy mozarellagombócot. Amíg fő a zöldség is elkészül. Ehhez a hagymát felkarikázom, a zöldbabot kisebb daabokra vágom, a pici gombákat felezem, nagyobbakat negyedelem. A sárgarépát felkockázom. Olivaolajon megpárolom őket, sózom, borsozom, kevés kakukkfüvet szórok rá. Egy tűzálló tálba öntöm az elkészült zöldséget, rászelem a másik mozarellagolyót, majd ráöntöm a polentát. Tetejét megszórom még kakukkfűvel és 200 C-on 10-15 perc alatt pirosra sütöm.

Hasonló alapanyagokból

6 megjegyzés:

Gabah írta...

Nnnna, ha végetér a diétám, ezt mindenképp ki fogom próbálni!
(Meddig szoktad főzni a polentát?)

Lilahangya írta...

Bevallom becsulettel egy jo ideje elsinkofalom a hosszu fozest. Ugy tanultam hogy egy oran at kell fozni (egy polentas nemet nyelvu szakacskonyvbol), egy ideig igy is csinaltam, aztan szep lassn rovidult az ido. Most olyan 25-30 percig birom...

zs írta...

Egy oran at?? En ha puliszkat fozok ket perc mulva mar pofog a forro vizben...

Lilahangya írta...

Hat igen, nem is lehetett ott hagyni foni csak ugy magaban, folyamatosan kevergetni kellett, hogy le ne egjen. Igazandibol nem tudom meddig szokas egyebkent fozni, Gabah? Meg bevallom nem is ereztem tul nagy kulonbseget a fel oran at fott kozott es az egy oran at fott kozott...

Fűszeres Eszter írta...

Én is hallottam már ezt az egy órát, de nekem mihelyt puha, és elég sűrű, már el is zárom.
De most a fülembe ültetted a bogarat, milyen lehet, ha mégis fő egy órát?
Ki kell próbálni!

Gabah írta...

Huh, ideértem. Elnézést a késésért...
Nálunk a polentát (az igazit, a frisset) kb. 35-40 percig szokták főzni. Ilyenkor a lábas alján szép égett réteg keletkezik - a legügyesebbeknél is!- amit a gyerekek valamikor mindig elkuncsorogtak :-) A kevésbé főttnek igazából nem tudom milyen az íze/állaga, mert olyat még nem ettem, de létezik errefelé előfőzött kukoricadara, amit változatoktól függően 3-5-8 percig kell főzni -bevallom töredelmesen nálam sajnos előfordul, mert a kezemen van egy pici ínhüvelygyulladás, ami miatt nálam a 40 perces polentakeveregetés gyakorlatilag kivitelezhetetlen. No ennek a félkész darából készült polentának és az igazinak az íze között aztán ég és föld a különbség!
Mindenesetre a receptedért továbbra is odavagyok! :-) Szerintem egyébként a 25-30 perc főzés + a 10-15 perc sütés épp tökéletes! ;-)

Copyright @ 2007-2009 lilahangya