Sherrys hagymaleves sáfránnyal, mandulával



Cserke vezényszavára ma mindenki levesekkel etet, mi is beállunk hát a sorba! Mégpedig egy ízig-vérig spanyol levessel, Pepita Aris Spanish food and cooking c. könyvéből. A sherry-mandula-sáfrány triumvirátus tagjai külön-külön is biztatóak, de így hárman együtt, főleg levesként... kíváncsivá tettek. Nem hiába! Az eredmény egy a sherrytől igazán különleges ízű, a mandulától és a hagymától krémesen sűrű, gyönyörű sárga leves.

Hozzávalók:
3 ek vaj
2 nagy fej hagyma vékony karikákra szelve
1 kis gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 csipet sáfrány
50 g blansírozott, pirított mandula finomra őrölve
3 csésze csirkehúslves
3 ek száraz sherry (pl. Osborne Fino Quinta)
1/2 tk fűszerpaprika
só, bors
tetejére pirított mandula és metélt petrezselyem

A vajat felolvasztom, a hagymákat beleforgatom, hogy egyenletesen bevonja a vaj, majd lefedve mérsékelt hőn 20 percig párolom. Időnként megkeverem. Mikor már szép aranyszínű hozzáadom a csipetnyi sáfrányt, majd fedél nélkül folyamatosan kevergetve 3-4 percig párolom. Ezután hozzáadom a finomra tört mandulát és folyamatosan 2-3 percig kevergetem. Felöntöm a csirkehúslevessel, hozzáadom a sherryt, majd 1 teáskanálnyi sóval, fél teáskanálnyi paprikával és sok frissen őrölt borssal fűszerezem. Felforralom, majd visszaveszem a hőt és tíz percig gyöngyöztetem. Még forrón finomra turmixolom, óvatosan újramelegítem, anélkül, hogy felforralnám, majd forrón pirított manduladarabkákkal és metélt petrezselyemmel tálalom.

Hasonló alapanyagokból

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ó, én is valami hasonlót készítettem, de ez lényegesen jobbnak tűnik :D

Névtelen írta...

A kedvencem! Egyszerűen neki kell látnom előbb-utóbb.

Lilahangya írta...

Agi, erdemes kiprobalni, valoban kulonleges izu, nekem nagyon izlett! baba, neztem en is a recepted, loszor azt hittem teljesen ugyanaz.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya